Önemli Başlıklar:
İnsanlar bazı durumlar içerisinde acil bir şekilde nakit para ihtiyacını duymaktadırlar. Bu durumlar içerisinde bankalar kişilerin bu ihtiyacını gidermek adına çeşitli kredi seçenekleri sunmaktadırlar. Krediye duyulan ihtiyacın sebebi değişiklik gösterebileceğinden dolayı bankalar çeşitli kredi seçenekleri sunmaktadırlar. Bu kredi seçenekleri içerisinde bireysel krediler en fazla rağbet gören kredi seçeneğidir. Bu kredi seçeneğinde kendi alt çeşitleri bulunmaktadır. Bu kredi çeşitleri genel olarak ihtiyaç kredisi adı altında toplanan kredi çeşitleridir. Bunun yanı sıra konut kredisi ve taşıt kredisi seçenekleri de yer almaktadır.
Sizlere bu yazımız içerisinde bireysel kredi çeşitleri nelerdir? Şartları nelerdir? Tek tek anlatmaya çalışacağız.
İhtiyaç Kredisi Nedir?
Diğer kredi seçenekleri göz önüne alındığı zaman daha düşük tutarlı olan ve kısa vadeler içerisinde kişilerin ihtiyaçlarını gidermek adına ipotekli ya da ipoteksiz şekilde olarak adlandırılan bir kredi çeşididir. İhtiyaç kredisi kendi içerisinde farklı kredi seçeneklerine ayrılmaktadır.
İhtiyaç Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir?
- İhtiyaç kredisi başvurusunda bulunmak isteyen kişinin mutlaka 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
- Başvuru gerçekleştirilecek olan bankaya bir gelir kaynağının gösterilmesi gerekmektedir. Bu belgeleme işlemini gerçekleştirebilmek adına SSK kaydına sahip olmanız ya da vergi levhanızın bulunduğu bir şirkete sahip olmanız gerekmektedir. Bankaların sizlere kredi onayı verebilmesi adına sahip olduğunuz şirketin mutlaka kar gözükmeli ya da SSK kayıt işlemleriniz son çalıştığınız iş yerinizden 3 ay dolmuş olması gerekmektedir.
- Kredi notunuz yani banka ve borç ilişkileri geçmişinizin, fatura ödeme durumunuzun düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Kredi başvuru işlemlerinde bankalar artık eskisi gibi kefil istememektedir. Lakin gerekli gördüğü durumlarda bankanın sizlerden kefil isteme hakkı bulunmaktadır.
- İhtiyaç kredileri için uygulanmakta olan vadeler yasal olarak 48 ay ile sınırlandırılmıştır. Ancak ipotekli kredi seçeneği içerisinde kredi çekerseniz 120 ay gibi bir vadeye çıkarabilirsiniz.
İhtiyaç Kredisi İçin İstenilen Belgeler
- Kredi başvurusu yapacak olan kişiye ait nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet
- Başvuru yapacak olan kişiye ait ikametgah ya da adına gelmiş olan faturalar içerisinde son 3 aya ait olanlar
- Kişiye ait gelir belgesi istenmektedir. Gelir belgesi özel sektör içerisinde çalışmakta olan kişiler ve memurlar için maaş yazısı ya da maaş bordrosu, imza sirküleri olabilir. Emekliler için gelir belgesi ise emekli cüzdanı yeterli olacaktır. Serbest meslek grubu içerisinde çalışmakta olan kişiler ya da şirket ortaklığı bulunan kişilerin vergi levhası, bilanço, gelir tablosu ya da ticaret sicil gazetesi/oda kayıt belgesi istenmektedir.
İhtiyaç Kredisi Çeşitleri Nelerdir?
Düğün Kredisi: Evlilik hazırlığı içerisinde olan ya da yeni ev kuracak olan genç çiftlerimizin ihtiyaç duyduğu bütün ihtiyaçları karşılamak adına özellikle düğün sezonları içerisinde artan talepler sonucunda bankaların birçoğu düğün kredisi seçeneği sunmaktadır. Hatta bazı banka kuruluşları evli çiftlerin ilk aylar içerisinde rahat edebilmeleri açısından kredinin ödeme tarihini ilk bir ay için erteleme seçeneği ile kişilerin karşısına çıkmaktadır.
Tatil Kredisi: Yaz tatili dönemi içerisinde kişilerin yıllık izinleri içerisinde planladıkları ihtiyaçların giderilebilmesi adına bankaların sunmuş olduğu bir seçenektir. Bu seçenek içerisinde erteleme ya da uzun vade seçenekleri kredi seçeneğini cazip kılmaktadır.
Bayram Kredisi: Bayram dönemleri içerisinde artan masraflar doğrultusunda kişilerin nakit paraya duymuş oldukları ihtiyaçlar gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle bayram tatili içerisinde tatile çıkmak isteyenlerin ihtiyaçlarını gidermek adına tercih etmekte oldukları bir kredi seçeneğidir.
Eşya Kredisi: Beyaz eşya çeşitleri, mobilya ya da teknolojik ürünlerin alışverişi gibi durumlar içerisinde kişilere verilmekte olan kredi çeşididir. Bu kredi çeşidi içerisinde bazen dosya masrafı alınabilmektedir.
Eğitim Kredisi: Genellikle bankalar tarafından uzun vadeli ve düşük tutarlı bir şekilde verilmekte olan bir kredi seçeneğidir. Bu kredi seçeneği ile kişiler ücretli eğitim veren kurumların masraflarını karşılayabilmektedirler.
Sağlık Kredisi: Bankalar ile sağlık kuruluşları arasında oluşan anlaşmalara bağlı değişebilen, özel sağlık harcamalarını karşılayabilmek adına kullanılan bir seçenektir.
Borç Transfer Kredisi: Bu kredi çeşidi kişilere kredi ya da kredi kartı borçlarını ihtiyaç kredisi içerisinde yapılandırma ihtiyacı sunmaktadır.
Konut Kredisi Nedir ve Başvuru Şartları Nelerdir?
Ev sahibi olmak isteyen kişiler sahip olmak istedikleri evin değerinin beşte biri peşinatını ödedikten sonra geri kalan tutarı bankanın vermiş olduğu bu kredi ile karşılayabileceğimiz lakin kredi riskini karşılayabilecek kadar tutarının ipotek edilmesi şartının bulunduğu krediye konut kredisi denilmektedir.
Konut Kredisi Başvuru Şartları: Konut kredisine başvuruda bulunma hakkı genellikle 18 yaşını doldurmuş olan kişilerde ve gelir durumunu belgeleyebilen kişilerin başvurabileceği bir seçenektir. Konut kredisi başvurusunda bulunan kişilerin bankaya:
- Nüfus Cüzdanı
- Gelir Belgesi
- İkametgah gibi belgeleri götürmesi gerekmektedir.
Taşıt Kredisi Nedir? Başvuru Şartları Nelerdir?
Taşıt sahibi olmak isteyen kişiler ister 0 olsun ister 2.el taşıtlar içerisinde satın almak istedikleri zaman başvurdukları kredi seçeneğidir. Bu kredi seçeneği içerisinde taşıtın teminat olarak ipotek ettirilmesi şartı ile taşıt kredisinin tutarı, taşıt bedeli 50.000 TL’ye kadar olan kredilede satın alınmak istenen taşıtın %70’i satın alınmak istenen taşıtın bedeli 50.000 TL üzerinde ise taşıt bedelinin sadece %50’si ile sınırlandırılmakta olan bir kredi seçeneğidir.
Taşıt Kredisi İçin İstenen Genel Şartlar:
- Kredi talebinde bulunacak olan kişi 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.
- SGK üzerinde kaydının aktif olması gerekmektedir.
- SGK kaydı en az 6 aylık olması gerekir.
- Alınacak taşıt üzerinde hiçbir kurumun ya da kişinin rehin kaydının bulunmaması lazımdır.
- Kredi başvurusunda bulunacak olan kişinin yeterli kredi notuna sahip olması gerekmektedir.
- Geliri kredi taksit ödemelerini karşılayabilecek seviyede olması gerekmektedir.