Emlak Vergisi Hesaplama 2019

birevim faizsiz kredi

İş yeri, arsa, arazi ve konut gibi taşınmazların ait olduğu kişilerden alınan yıllık vergiye Emlak Vergisi denir. Emlak Vergisi her sene Mayıs ile Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödenmekte olup, dileyen kişiler 2 taksiti tek seferde ödeyebilmektedir. Söz konusu Emlak Vergisi Hesaplama 2019 için merak ettikleriniz kısaca aşağıda özetlenmiştir.

Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi konut, arazi, arsa ve iş yerleri için farklı oranlar doğrultusunda hesaplanır. Bu oranlar;

Konut- binde 1

İş yerleri- binde 2

Araziler – binde 1

Arsalar – binde 3 şeklindedir.

Gayrimenkul büyükşehir statüsünde olan bir bölgede ise vergi oranı belirtilenin iki katına çıkabilir. Söz konusu gayrimenkulün yıl içinde rayiç bedeli ne ise vergi oranı da bu doğrultuda değerlendirilerek belirlenmektedir.

Emlak Vergisi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emlak vergisi için taşınmazın bağlı olduğu belediyeye gitmek gerekir. İlgili belediyeden emlak vergisini ödemek üzere temin edilecek başvuru formu eksiksiz olarak doldurulmalı ve başvuru formuyla birlikte tapu fotokopisi, beyan sahibinin ikametgah adresi, TC kimlik numarası ya da vergi numarası, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi evrakları da teslim edilmelidir.

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir?

Emlak vergisini ödemenin birden fazla seçeneği vardır. Bunlardan ilki taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvurmak ve direk ödeme yapmaktır. Bir diğeri ise mükellef numarası ile PTT aracılığıyla havale yapmak veya yine taşınmazın bağlı olduğu belediyenin e-belediye internet sitesini kullanarak Sicil numarası veya TC kimlik numarası ile sisteme giriş yapıp kredi kartıyla ödeme yapmaktır. Bu seçeneklerden hangisi kişiye uygun ise o yolla vergi ödemesini düzenli olarak yapabilir.

Emlak Vergisi Muafiyeti

Bakanlar Kurulu tarafından 2006 senesinde alınan karar doğrultusunda herhangi bir geliri olmadığını belgeleyen gazilere, şehitlerin dul ve yetimlerine, emeklilere ait 200 metreyi geçmeyen tek mesken yapılar vergiden muaf olacaktır.

Arsa İle Arazi Arasındaki Fark Nedir?

Arsa; belediyenin imar uygulaması bölge sınırları içine giren toprak parçasıdır. Arazi ise imar uygulaması alanında olmayan toprak olarak ifade edilir. Yani arazi sınırları dağlar, tepeler, yollar, işaretler, duvarlar ile belirleniyor. Bundan ötürü arsa ile arazinin tapu harç masrafları ve vergi masrafları birbiri ile aynı değildir.

Köylerde Yer Alan Araziler Emlak Vergisinden Muaf

Emlak vergisi için pek çok istisna ve muafiyet vardır. Bunlardan biri köylerde bulunan yapılar ve tarım arazilerdir. Emlak Vergisi Kanunu kapsamında köy yerlerinde vergiden muaf sayılan alanlar soğuk hava depoları, köy ile köy birliğine ait olan tarım işletme binaları, kaplıcalar ve aynı zamanda köy halkının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çamaşırhane, odalar, hamamlar ve değirmenlerdir. Detaylı bilgi için gayrimenkul sahibi bağlı olduğu belediyeye müracaat edebilir ve konu ile ilgili merak ettiklerine ayrıntılı yanıt alabilir.

birevim

Leave a Comment

1 × two =