Esnaf Kredisi Çekme Şartları

birevim faizsiz kredi

Esnaf kredisi iş kurmak veya işini büyütmek için finansmana ihtiyaç duyan kişilerin başvurduğu bir kredi türüdür. Kredi limitleri kurum tarafından belirlenmektedir. Kooperatifin bizzat kendisi, en az 6 aydır faaliyette olan ve esnaf kooperatiflerine üye olan işletmeler için uygun faiz oranları ile kredi vermektedir. Mesela Halkbank esnaf kredisi vermektedir. Hatta 2019 yılında Halkbank aracılığı ile faizsiz esnaf kredisi verilecektir. Şartları taşıyanlar kredi başvurusu yaparak bankalardan 30.000 TL civarı kredi alabilirler.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yakın zamanarda bir açıklama yaptı. Esnaflarımıza 17 banka ile yapılan anlaşma sonucunda, ilk 6 ayı anapara ödemesiz olacak şekilde, totalde 36 ay vadeli olarak kobi değer esnaf kredisi verilecek. Bu içeriğimizde kobilerin istifade edebileceği esnaf kredisi çekme şartları, gerekli evrakları ve güncel faiz hesaplamalarını sizler için araştırdık.

Esnaflara verilen bu desteğin ismi Kobi Değer Kredisi’dir. Destek KGF’nin kefaletiyle sağlanıyor. Bakanlık tarafından 12 büyük banka ile anlaşma yapılıyor ve esnafın nefes alması amacıyla kredi verilebiliyor. Esnaflarımız için en büyük avantajı ise 6 ay boyunca anapara ödemesiz olarak verilmesidir. Bazı internet sitelerinde 6 ay boyunca hiç ödeme alınmayacağından bahsedilse de, kredi çekildiği andan itibaren aylık olarak faiz ödemesi talep edilebilmektedir.

Esnaf Kredisi İçin Yapılan Anlaşmalar Nelerdir?

Yapılan anlaşmalar neticesinde 17 banka tarafından aylık %1.54 oranında faiz alınıyor. Hatırlarsanız kısa dönem önce Resmi Gazete’de yayınlanan bir düzenleme ile maksimum 48 ay vade ile verilebilen ihtiyaç kredileri 60 aya çıkarıldı. Bu esnaf kredileri için çok rahatlatıcı bir ödeme planı oldu. Her ne kadar bu kredi 5 yıllık bir vade ile verilemese de, bankaların normal şartlardaki güncel ihtiyaç kredisi faizlerinin % 1.74, % 1.80, % 1.85 ve % 1.99 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, %1.54 oldukça düşük bir rakamdır. Kobi değer kredisi çeken bir esnafa kredinin yıllık maliyeti %18.48 oranına denk gelir. Hazine ve Maliye Bakanlığı esnaf kredisine toplamda 20 milyar Türk Lirası kefalet desteği sağlamaktadır.

Esnaf Kredisi Veren Bankalar Şunlardır;

  • Akbank
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Denizbank
  • Garanti Bankası
  • ING Bankası
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • QNB Finansbank
  • Şekerbank
  • Türk Ekonomi Bankası (TEB)
  • Türkiye Finans Katılım Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
  • Türkiye İş Bankası
  • Vakıfbank Katılım Bankası
  • Vakıfbank
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Ziraat Katılım Bankası

2019 Esnaf Kredisi Şartları Nelerdir?

Esnaf kredisi alabilmek için 2 önemli esnaf kredisi çekme şartları taşıyor olmak gerekir. Bunlardan bir tanesi kobi olmaktır. Diğeri ise esnafın cirosu ile ilgilidir. Esnaf kredisi çekme şartları maddeler halinde sıralanacak olursa;

  1. Başvuru sahibi olan esnafın vergi levhası bulunması gerekir. Ayrıca kobi niteliği taşıması lazımdır. Eğer kobi olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız, KOSGEB tarafından yayınlanan yönetmeliği inceleyebilirsiniz.
  2. Başvuru sahibi esnafın 2017 yılında toplamda 125.000.000 TL’ye kadar cirosu olması gerekmektedir. Senelik cirosu 125 milyonu geçen esnaflar bu destekten yararlanamaz.

Esnafa Kaç Para Kredi Verilecektir?

Sayın Bakan Berat Albayrak açıklamasında toplamda 20 milyar TL tutarında sağlanacak olan kredinin; 1 milyon lirası imalat ve ihracat sektörüne, 500 bin lirası ise diğer ticaret ve hizmet sektörlerine verilecektir. Ortalama 20-40 bin esnafın bu krediden faydalanacağı değerlendirilmektedir.

Esnafa Verilen Kredinin Faiz Hesaplama Tablosu

  • Çekilen para miktarı: 20.000 TL
  • Aylık faiz % 1.54
  • Vade sayısı 36 ay
  • Aylık taksit tutarı 765.63 TL
  • Geri ödenecek toplam tutar 27.562.72 TL
  • Yıllık faiz oranı % 18.48 tutarındadır.

Eğer 6 ay boyunca tamamen ödemesiz bir kredi olsaydı;

  • Aylık taksit 975.99 TL
  • Toplam ödeme 29.279.78 TL
  • Toplam faiz ödemesi 9.279.78 TL
  • Baz faiz oranı % 2.69.18 olurdu.

Bu kapsamda en doğru hesaplama için, evdeki hesabın çarşıya uymasımı istiyorsanız 17 bankanın KOBİ Bankacılığı departmanına gidip hesaplama yaptırabilirsiniz. Ancak burada önemli olan konu şudur ki, bankalar ilk 6 ay boyunca anapara ödemesi almayacaklardır. Bu durumda kobinin aylık olarak ödemesi gereken tutar banka şubelerinde net olarak hesaplanır. Azami verilecek kredi tutarı; ihracat ve imalatçılar için 1 milyon TL, diğer esnaflar için 500 bin TL, komisyon ise %0.03 oranındadır. KGF tarafından sağlanan kefalet %80 oranındadır. Aylık faiz %1.54’tür. Toplam vade ödemesi dönem dahil 3 senedir.

Esnaf Kredisi İçin Başvuru Nereye Yapılır?

Direk olarak başvuru yapmak istenilen bankanın KOBİ bankacılığı departmanına gidilir.

Ödeme Planı Nereden Alınır?

Ödeme planı ve 6 aylık dönem ile diğer kalan dönemde ödenecek faiz ve anapara miktarı banka tarafından bildirilir. Bu yüzden sitelerin hesaplamalarına aldanmadan bankadan net hesaplama yaptırılmalıdır.

Kaybolmakta Olan Meslek Gruplarına Özel Esnaf Kredisi

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 9. Maddesinde sıralanmış olan geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan el dokuma işleri, oyacılık, bakır işletmeciliği, çarıkçılık, kaşıkçılık, bastonculuk, sedef kakma, ahşap oyma işleri, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, yemenicilik gibi kaybolmaya yüz tutmuş meslek kollarında faaliyet halinde olan ve Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi esnaf ve sanatkarlar %100 faiz indirim imkanı ile kredi kullanabilirler.

Hükümetimiz “Güçlü Esnaf, Güçlü Ekonomi” vizyonuyla küçük esnafa destek için çalışmalara başladı. Esnafa, sosyal güvenlik, vergi, mesleki eğitim, finansman ve kredi gibi alanlarda yeni destekler sunulurken, markalaşma projesi de faaliyete geçirliyor. Yıl sonuna kadar 350 bin esnafa kredi verilecektir. Esnafımızın yüzünü güldürecek bu kredi için tabi ki bazı esnaf kredisi çekme şartları olacaktır. İmar düzenlemeleriyle özellikle kent merkezlerinde işyeri çeşitliliği artırılacaktır. Parekende işletmelerinin faaliyete geçişinde kriterler esnaf lehine yeniden düzenlenecektir. Pazarcı esnaf eğitim programı tüm Türkiye’de yagınlaştırılacaktır. İşletmelerin e-ticaretten yararlanmalarını teminen bir destek programı başlatılacaktır.

Esnaf kredisi çekme şartları ile alakalı bilgileri bir paragrafta toparlayalım. 9 Ocak’tan sonra esnaf sicil kaydı ve yeni ya da eski farketmez herhangi bir işyeri olan, esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı bulunan, iş veya ikamet yeri kooperatifin çalışma bölgesi içinde bulunanlar bu fırsattan yararlanabileceklerdir. Söz konusu krediden yararlanmak isteyenler, ilk başvuruyu TESKOMB’a (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’ne) yapacaklar. İnceleme yapılıp uygun bulunursa özellikle devlet bankası olan Halkbank’a başvuruya gönderileceklerdir. Esnaf kredisi kapsamında şirketin mali durumu dışında şirket sahibi ve ortaklarının finansal durumları da dikkate alınır. Hem işletmenin kurumsal kredi notu, hem de işyeri sahibinin bireysel kredi notu iyi olmak zorundadır. Bunların yanında esnaf kredilerinde kredi raporu kadar önem arzeden bir başka unsur da findeks çek raporudur. Firmanın veya esnafın çek ödeme alışkanlıkları çok detaylı bir şekilde incelenir. Bu rapor son 13 aydaki çekleri kapsar. Bankalar tüm bunları inceledikten sonra, ipotekli veya ipoteksiz kullanabileceğiniz tutarı ve vadeyi belirler. İpotek istenip istenmeyeceğini bankalar belirlese de, bir teminat sunulması tüm kredilerde olduğu gibi esnaf kredisinin kolay onaylanmasında çok büyük önem taşır.

birevim

Leave a Comment

seven − 7 =