Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, konu ile yaptığı açıklamada, faizsiz bankacılık faaliyeti yapacak kalkınma ve yatırım bankasının kurulduğunu söyledi. Akyüz, ‘Kurulan bankanın ‘faizsiz finans yapacağım’ diye kamuoyuna bir deklarasyonu olması ancak o yönde bir hazırlığın olduğunu biliyoruz.’ şeklinde konuştu.
Katılım Bankacılığı Henüz Sürecini Tamamlamadı
Önemli olanın sıhhatli ve verimli finansal sistem oluşturmak olduğunu belirten Osman Akyüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katılım bankacılığı finansal sisteminin henüz Türkiye’de ve dünyada oluşum sürecini tamamlamadığını belirtti. Akyüz, finansal bir mimari oluşturmak için çabaladıklarını da ekledi.
TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz ‘ Bizim bir iddiamız var; biz faizsiz bankacılık yapacağız. Her türlü finansal aracı bizim kullanmamız mümkün değil. Belli normlarla bu işi düzgün yapma taahhüdümüz var hem tasarrufçuya hem de girişimciye. Yükümüz biraz daha ağır. Sektörün sürdürülebilir olmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Kaliteden ödün vermeden finansal sağlamlıktan taviz vermeden bu işi yapma gayretinde olmamız gerekiyor. Türkiye’de geldiğimiz nokta itibarıyla sektör sıhhatli bir durumda onu açıkça söyleyelim. Denetleme anlamında, düzenleme anlamında bir kere Türkiye’deki finansal sistemin parçası haline geldik. Katılım bankacılığının, finansal sistemde bir yeri var. Bu da işin başarısıdır.’ ifadelerini kullandı.
Katılım Bankacılığı Sektördeki Payını Büyütecek
Katılım bankacılığının sektördeki payının önümüzdeki 5 yıl içerisinde yüzde 15 seviyelerine ulaşmasını hedeflediklerini belirten Osman Akyüz, 2019’da, 2018’e göre toplam aktifte sektördeki paylarını 1 puan arttırarak yüzde 6,3 yükselttiklerini söyledi.
Artış trendlerinin devam edeceğini belirten Akyüz, ‘Katılım bankalarına 3 kamu katılım bankası eklendi. Biz, kamu katılım bankalarının gelecek yıllarda payının artmasını bekliyorum. Katılım bankacılığının payı yüzde 38. Dolayısıyla kamu katılım bankalarının gelecek yıllarda payının artmasını bekliyorum. Katılım bankacılığının içerisinde kamu katılım bankaları daha yeni oyuncular, ilk kamu katılım bankası 2015’te kuruldu. Gelecek yıllarda, biz kamu katılım bankalarımızın sektöre daha ciddi katkı vereceğini tahmin ediyoruz.’ dedi.
‘Cumhurbaşkanımız, bu mekanizmanın gelişmesi için ciddi destek veriyor’
Osman Akyüz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerini belli konularda eleştirdiğini söyleyerek, ‘Ben onları, teşvik anlamında eleştiri olarak algılıyorum. Cumhurbaşkanımız, bu mekanizmanın gelişmesi için ciddi destek veriyor. 3 kamu katılım bankasının kurulması bu desteğin en net ifadesi. Bu sektörün pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var. Katılım bankacılığının özel yapısı gereği, bazı farklılıkları var ve bu farklılıkların geliştirilmesi, desteklenmesi ve korunması gerekmektedir.’ dedi.
Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansal Sistem Düşük Gelirliler için Faydalı
Tasarrufa dayalı faizsiz finansal sistem olarak adlandırılan sistemin düşük gelirli vatandaşların yararlanabilmesi ve tasarruf eğilimin arttırılması açısından son derece faydalı olduğunu belirten Akyüz, ‘Aralarında haksız rekabet yarışının oluşması ihtimali bulunması ve önemli sözleşme boyutlarına ulaşılması gibi nedenlerle katılımcıların hak ve menfaatlerinin korunması açısından bu şirketlerin, finansal sağlamlığın sağlanması için banka dışı finansal kurum sayılarak yasal düzenlemelere tabi tutulmaları gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca bu iş katılım bankalarının kuracağı iştiraklerle de yapılabileceğini düşünüyorum.’ şeklinde konuştu.