Günümüzde özellikle pandemi döneminde yaşanan işsizlik ve geçici iş kapatmalar sebebi ile devlet yardımına ihtiyaç duyar hale geldik. İhtiyaçlarınızı karşılamanıza devlet destek veriyor. En azından bir kısmı için destek alabilirsiniz. Bunun için fakirlik kâğıdı denen bir evraka ihtiyacınız bulunuyor. Yoksulluk belgesi, yeşil kart olarakta bilinen bu belge ile para desteği, hastane için sağlık yardımı, çocuğu okuyan ailelere destek olarak düşünülerek uygulanıyor. Devlet desteği almak istediğinizde bu evrakla başvurmanız gerekiyor.
Yoksulluk Belgesi yâda Fakirlik Belgesi Nedir?
Fakirlik belgesi yâda yoksulluk belgesi devletin maddi durumu yetersiz kişilere verdiği bir karttır. Evrağın üstünde meslek, ad-soyad, adres vb yazılıdır. Ve resmi kurumca onaylanmış olması gereklidir. Evrak ilk etapta muhtar tarafından doldurulur.
Yoksulluk Belgesini Kim Doldurur?
Belge vatandaş talebi ile muhtarlık aracılığı ile doldurulur. Gelir tespiti yapılan bir evrak değildir. Bu sebep ile de gelir tespit evrağı yerine geçmez. Farklı formatlarda hazırlanabilir ancak her zaman muhtar imza ve mührü gereklidir.
Yoksulluk Belgesi Alabilmeniz İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
18 yaşını doldurmuş olmanız yeterlidir. Maaşı aileden bir kişi alabilir. Başvurulan muhtarlığın il sınırları içinde olmanız gereklidir. Ayrıca eğer konut sahibi iseniz devlet desteği alamazsınız. Sosyal güvenceniz olmaması şart olarak aranmıyor ancak kesinlikle evinizin olmaması gerekiyor.
Gelir düzeyiniz en önemli kriterlerdendir. Ancak belgeyi düzenleme yetkisi muhtarlara verilmiştir. Müracaat için şahsen başvuru gereklidir. Belge ücretsiz olarak verilmekte ve muhtarlar kesinlikle belge ile ilgili herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Fakirlik Belgesi Nerelerde Kullanılır?
Maddi yardıma ihtiyaç duyan vatandaşlara kamu ve kuruluşların destek verebilmesi için yoksulluk belgesi kullanılmalıdır. Bu evraka fakirlik kâğıdı, yeşil kart yâda belediye yardım kâğıdı denebiliyor. Devlet sisteminde ise yoksulluk kâğıdı olarak geçiyor.
Sağlıktan para yardımına tüm olanaklar için bu belgeye sahip olmanız gereklidir.
Yoksulluk belgesi nedir?
Vatandaşın mali durumunu daha doğrusu mali durumunun devlet yardımına ihtiyacının olduğunu gösteren belgedir. Belgeyi muhtarlar verebiliyor.
Fakirlik Belgesi Nerelerde Kullanılabilir?
Fakirlik Belgesi maddi olanaksızlığı gösterir bir belge olduğundan kamu yâda kamu kuruluşlarında maddi ihtiyaç taleplerinde kullanılabilir.
Eğitim masraflarından yakıt ihtiyacına, gıdadan sağlık tedavi ihtiyaçlarına, giyimden nakit para yardımına birçok konuda kullanılabilir. Bu evrağın gelir belgesi ile de desteklenmesi önemlidir. Gelir tespit belgesini nereden edinebilirsiniz? Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca hazırlanabiliyor. Ve bu fakirlik maaşı almanıza da olanak sağlıyor. Yaklaşık 680 türk lirası olan fakirlik maaşı diğer destekleyen yardımlar ile birlikte fayda sağlayabiliyor.
Muhtaçlık maaşı almak için evraklarınızı tamamlayarak başvurularınız yapmanız süreci hızlandıracaktır. Bu evraklar okuyan çocuklarınızın burs almasına dahi yardımcı olabilmektedir.
Fakirlik Belgesi Nereden Alınır Nerelerde kullanılır detaylı şekilde yazımızda yer verdik. İlk etapta muhtarlıktan başlayan süreç çok karmaşık değil.
Fakirlik belgesi alabilmek adına, aile bireylerinden hiç birinin çalışmaması gerekiyor doğru mu?
Merhaba Hülya Hanım,
Bu belge doldurulurken çalışma durumu kriterlerden biri değildir.
Bizimde mahallemizde bazı durumu iyi olmayan komşularımız var, bazen kendileri çekindikleri için gidemiyorlar belge almaya, siz böyle durumlarda mahalle muhtarınıza bildirebilirsiniz.
Mahalle muhtarlarından da bu belgeyi alabilirler mi?
Merhaba Ali Bey,
Muhtarlar fakirlik belgesinde yetkili kurumlardır.
Fakirlik belgesi için muhtarlığa da başvurulabilir, bu konuda mahallelerde muhtarlar yetkili diye biliyorum
Merhaba Gaye Hanım,
Fakirlik belgesinin doldurulmasında yetkili merci muhtarlıklardır.
Bazen aileler çekiniyor bu durumlarını belirtmeye, böyle durumlarda muhtarlığa bildirsek gereken yapılır mı acaba?
Merhaba Buket Hanım,
Bu gibi durumlar aile dışında biride bildirebilir fakirlik belgesi bireylerce değil muhtar tarafından bizzat dolduruklmaktadır.
Günümüzde çok fazla fakirlik belgesine başvuran vardır diye düşünüyorum, peki bu fakirliğin şartları neler, işsiz mi olması gerekiyor yoksa başka şartlar var mı?
Merhaba Onur Bey,
BU belge için gerekli şartlar arasında gelir düzeyi önemli bir faktör olmakla beraber , mülk sahibi olmamak gerekmektedir.
Fakirlik belgesi gerçekten iyi oldu durumu iyi olmayan vatandaşlarımızın destek alabilmesi için güzel bir seçenek
Maalesef ülkemizde geçim zorluğu yaşayıp belirtemeyen insanlar çok, bunlardan dolayı muhtarlarımıza büyük görev düşüyor
Güzel paylaşım teşekkürler
Keşke ülkemizde fakirlik olmasa, ancak maalesef ekonomik durumu iyi olmayan aileler çok fazla, bu tarz bir geliştirme çok iyi olmuş
Emekli maaşı, evi olan birine fakirlik belgesi vermek suç mudur