Kagir Nedir?

birevim faizsiz kredi

Türkiye’de birbirinden farklı ev türleri bulunur. Her birisi farklı özelliklere sahip olan bu evler sayesinde insanların barınma ihtiyaçları ortadan kalkar. Kagir; organik olmayan malzemelerle yapılmış her türlü yapıyı tanımlar. Bu malzemeler arasında tuğla, beton ve yığma taş bulunur.

Kagir yapılar; zannedildiği kadar riskli değildir. İnşaat mühendisleri tarafından analiz edilmeleri söz konusudur. Bu tür yapıların herhangi bir iskelet sistemine sahip olmadığı bilinir.

Kagir Yapıların Özellikleri Nelerdir?

Kagir yapılar; estetik açıdan farklı görüntüleriyle dikkat çekerler. Tavan ve tabanları ahşaptır. Yalnızca bu detay bile ahşabın ne kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu ispat eder. Bunun yanı sıra, bu tür yapıların dış duvarları taş, tuğla, beton ve madeni levhalardan imal edilmiştir. Ayrıca, çatılarının da farklı özellikleri bulunur. Örneğin, kiremit ve arduaz gibi malzemeler, sert ve dayanıklı kaplama, madeni levhalar gibi yangına karşı dayanıklı malzemeler ile çevrilmiş bir çatı yapılarının olduğunu söylemek mümkündür.

Yarım Kagir Yapı Nedir?

Kagir yapı kadar popüler olan bir diğer yapı türü ise yarım kagirdir. Bu tür binaların taşıyıcı kolonları yoktur. Ayrıca, hem iç ve dış duvarları hem de tavan ve tabanları; taş, beton, tuğla ve briket gibi yanmaz malzeme ile tasarlanmıştır.

Kagir Yapıya İzin Verilir Mi?

Kagir yapılara izin verilip verilmediği birçok kişi tarafından merak edilir. Bu noktada, işin hukuki kısmı dikkate alınmalıdır. Deprem yönetmeliği devamlı olarak değiştirilir. Yapılan değişikliklerin yanı sıra bu yönetmeliğin sıkı bir şekilde uygulanması ile ortaya farklı detaylar çıkar. Bir başka deyişle, kagir yapıların inşa edilmesi mümkün değildir.

Deprem yönetmeliği; 2020 yılında yaşanan Elazığ ve İzmir depremlerinin ardından daha çok önem kazanmıştır. Bu yönetmeliğe göre binaların demir veya çelikle inşa edilmesi gerekir. Tüm bu sebeplerden dolayı, kagir yapılara yalnızca küçük yerleşim alanlarında rastlanır. Ayrıca, herhangi bir arsaya kagir yapı inşa edilmesi için her şeyden önce belediyenin izni gerekli olur.

Kagir Yapılar Sağlam Mıdır?

Kagir yapılar hakkında birçok önyargı bulunur. Her şeyden önce, karkas yapıların kagir yapılara kıyasla daha sağlam olduğunu ifade etmek gerekir. Çünkü, kagir yapılarda taşıyıcı elemanlar duvarlardır. Bu noktada, duvarda meydana gelen en ufak bir çatlak dahi yapı için büyük bir risk teşkil eder. Ancak, kagir yapının temelinde kullanılan taşlar sağlam olduğu takdirde herhangi bir sorun yaşanmaz. Buna ek olarak, kagir yapılara bilhassa deprem bölgelerinde izin verilmez.

birevim

Leave a Comment

ten + 12 =