Önemli Başlıklar:
Kira sözleşmesi herkesin bildiği gibi konut kiralamak istendiğinde kiracı ile ev sahibi arasında yapılan yasal bir belgeyi içerir. Yani kiraya veren konutun kullanımını kiracıya devrettiğini, kiracının ise konut kullanımına karşı bir bedel ödeyeceğini kabul ettiğine dair çeşitli maddeleri içeren bir evraktır. Kira sözleşmesine yönelik mevzuat 2011 senesinde yapılan değişiklikle birlikte artık 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında işleneceği belirtilmiştir. Bu bağlamda kiraya veren ile kiralayan arasındaki doğan ilişki alacak-verecek ilişkisi olarak nitelendirilmektedir. 2021 yılına ait kira sözleşmesi örneğini sitemizden indirebilir ve detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Kira sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kira kontratında belirtilen adresin, kiraladığınız daire olup olmadığına dikkat etmeniz önemlidir. Bu aşamada apartman adı, sokak ve daire numarası gibi detaylar kontrol edilmelidir.
- Kira kontratını imzaladığınız kişi mal sahibi değil ise velili olup olmadığını araştırmanız gereklidir.
- Kira artış oranının yılın hangi döneminde ve hangi oranda olacağını mutlaka sözleşmede belirtmelisiniz.
- Kira sözleşmesinin her sayfası imzalanmalıdır ve eğer mümkünse taraflar kefil huzurunda sözleşmeyi imzalamalıdır.
- Sözleşmede kiracı ile ev sahibine ait TC kimlik numarası ve gerekli tüm bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir.
- Kira bedelinin hangi bankaya ve hangi tarihte gönderileceği sözleşmede belirtilmeli ve ödeme yapılırken kira bedeli olarak sadece banka aracılığıyla yapılmalıdır.
- Kiralanan gayrimenkulün teslim alındığında demirbaşların ne durumda olduğunu ifade eden bir maddeyi mutlaka sözleşmeye ekleyin. Aksi durumda konutu teslim ederken hem depozito alamaz hem de ek masraflar ile karşılaşabilirsiniz.
- Vereceğiniz depozitoyu hangi şartlarda verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alacağınızı mutlaka sözleşmede belirtmelisiniz.
Kira Sözleşmesinde Genel Koşullar
Kira sözleşmesi Borçlar Kanunu kapsamında belirtilen maddelere istinaden hazırlanır ve ev sahibi tarafından herhangi bir özel koşul eklenmediğinde kira sözleşmelerinin tamamı aynı maddelerden oluşur. Standart kira sözleşme maddeleri dışında ev sahibi ile kiracının anlaşma sağlaması üzerine farklı maddeler eklenebilir. Bunun dışında kira sözleşmesinde geçen maddeler genel olarak aşağıdaki gibidir.
KİRA SÖZLEŞME ÖRNEĞİ İÇİN TIKLAYINIZ.
- Kiralanan konutta kiracının eşi ve çocukları dışında kimse kalamaz.
- Kiralananın aidat, kapısı ve benzeri genel giderleri kiracı tarafından karşılanır.
- Kiracı, en geç 3 gün için aile beyanını mahalle muhtarına vermelidir.
- Kiralanan, kiralama amacı dışında kullanılamaz.
- Kiralanan ortak alınamaz, alt kiraya verilemez ve devir ile temlik edilemez.
- Kiracı daireyi aldığı gibi teslim edebilmek için özenle kullanacak ve kiralayan da kiracının belirttiği eksikleri herhangi bir olanaksızlık haricinde 10 gün içinde yaptıracaktır.
Ev Sahibinin Değişmesi Durumunda İlgili Kanun Maddesi
Borçlar Kanunu 351 Madde; kiralanan konutu sonradan edinen kişiler, kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler nedeniyle konutu kullanma zorunluluğu içindeyse, bunu kiracıya 1 ay içinde yazılı olarak beyan etmek zorundadır ve yazılı beyanı bildirdikten 6 ay sonra açacağı bir dava ile kira sözleşmesini sonlandırma hakkına sahiptir.
Kira sözleşmesi gerçekten önemli ben sözleşmeyi yaparken evin içerisindeki bakımı ev sahibi yapar gibi anlaştım ve sonrasında kafam çok rahat etti. 🙂
Merhaba Sıla Hanım,
Kiracı ve mülk sahibi iki taraflı haklarını korumak için yapılan sözleşmedir.
Kira sözleşmesi yaparken tüm maddeleri detaylıca okurum, ne ev sahibim ne de ben kiracı olarak ileride mağdur olmamak için
Merhaba Ahmet Bey,
Kira sözleşmelerindeki maddeler ileride doğabilecek sorunların önüne geçebileceğinden dikkatlice incelenerek imzalanmalıdır.
Ev sahibim kira sözleşmesine birkaç maddeyi eksik yazmıştı, düzelttirdik evi tutmadan önce, eğer okumamış olsaydım ben uğraşacaktım bir çok dertle
Babamın kiraya vereceği ev için kira sözleşmesi lazımdı ve örneğinizi kullanıp babama gönderdim kullanması için. Çok teşekkürler 🙂
Kira sözleşmesi günümüzde daha da önem arz ediyor, emlakçı gibi gözüküp ama emlakçı olmayanlar kira sözleşmesi bile yapmıyorlar
Kira sözleşmesi örneğiniz çok işime yarayacak ve önerilerinizi de dikkate alacağım 🙂