Önemli Başlıklar:
Kobi, küçük ve orta boyutlu işletmelerdir. Bu tür işletmelerin kullandığı ticari kredilere kobi kredisi denir. Burada ki en önemli şey ise ticari nitelikli olmasıdır. Devlet vergi levhası sahibi olanlara sadece bu krediyi kullanmak hakkı verir. Ticaret kredisi olduğu için diğer kredilerden daha farklıdır. Faiz oranları gibi farklılıklar mevcut. Kobi kredisine uygun faiz oranlar ve masraflar işletmecilere oldukça kolaylıklar sağlar. Böylelikle firmaların ihtiyaçları karşılanmış olur ve gelişmeleri de devam etmiş olacaktır.
Kobi kredileri genel anlamda ihtiyaçların alınmasına oldukça büyük yarar sağlar. Nakit olarak da kullanacağınız gibi, makine, teçhizat ve personel giderleri olarak da bu parayı değerlendirmeniz mümkün. İhtiyaç duyulan seçeneğe göre, kobi kredileri farklı seçeneklere ayrılır. Kobi firmalarının altında bulunmayan tek kredi türü ise konut kredisidir. Kobiler en uygun kredi nasıl çekilir?Olarak yazılan gerekli yazıları okuyarak bilgi alabilirsiniz. Gerekli bilgilere sahip olduktan sonra kredi çekmek için gerekli işlemlere başlayabilirsiniz.
Kobi Kredisi Nasıl Alınır?
Kobi kredisi kullanmak isteyen işletmelerin mutlaka vergi levhasına sahip olmaları gerekir. Vergi levhası olduktan sonra ise kobiler kredilere başvuruda bulunabilirler. Kredi başvuru yapmak için, bankaya gidilerek, müşteri temsilcisinden gerekli desteği alabilirsiniz. Genellikle kredi başvurusu yapmak için de bankaya gitmeden direkt olarak internet bankacılığından bile bu işlemi rahatlıkla halledebilirsiniz. Bankaya giderek kredi başvurusunda bulunmak için ilk olarak bankanın istemiş olduğu tüm evrakları eksiksiz bir şekilde götürmeniz gerekiyor.
Genellikle şirketler için değerlendirmeler yapılır ve her şirket için belli bir limit tanımlanır. Çünkü şirketlerin acil olarak bir kredi ihtiyacı olduğu zaman, banka tarafından bu işlemler bekletilmeden kısa sürede halledilmesi gerekir. Bu nedenle verilen belgeler doğrultusunda limit tanımlama yapılır. Bu limitler tanımlandıktan sonra da krediler kullandırılır. Bankalar tarafından verilen bu limitler zaman zaman kontrol edilir ve tekrar belli aylar da düzenlenir. Bu düzenlemeler genellikle şirketlerin bankaya ileteceği dönem sonu raporları ile gerçekleşir. Bu raporlar sayesinde bankalar şirketleri değerlendirir ve limit güncellemesi tekrar yapar. Böylelikle kredi çeşitlerine göre de hareket edilmiş olunur.
Nakdi ve gayrinakdi olmak üzere birçok kredi çeşidi mevcuttur. Gelir tablosu ile kar beyanı edilir. 3 er aylık dönemler sonucunda elde edilen veriler banka kayıtlarına işlenir. Tüm bankalar kobi kredisi talep esnasında sistemlerinde bulunan müşterilerine bu evraklarıyla değerlendirme sağlar. Bu amaçla hemen hemen tüm kobiler kendi çalıştıkları banka ile sürekli olarak evrak ve bilgi alışverişi yaparlar. Bu evraklar talep edilecek krediye göre de değişiklik gösterebilir. Zaman zaman birçok özel banka sadece Kobi müşterilerine standartların dışında uygun düşük faizli kredi kampanyaları düzenler. Kobiler bu ihtiyaçlarında ilgili kampanyalarından yararlanabilir. Kobiler en uygun kredi nasıl çekilir?Sorusu da en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir.
Kobi Kredisi Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Firmaların finansal süreçlerine destek verilmesi amacıyla bankalar tarafından verilen krediler de kullanmadan önce dikkatli olunmasında fayda var. Bunların en başında ise, hangi bankadan kredi kullanacağınız gelmektedir. Banka kredisi kullanmadan önce mutlaka her bankayla görüşmeye gidin. Bu anlamda önemli olan ise faiz oranlarıdır. Genellikle her banka aynı prosedürü kullansa da birçok bankanın faiz oranları birbirinden farklıdır. Kobiler için destek veren bankaların birçok avantajlı seçenekleri bulunmaktadır. Yine de küçük bir araştırma yaparak faiz oranlarını göz önüne bulundurmakta fayda var.
İstenen Evraklar
- Ortaklara ait nüfus cüzdanı
- İmza Sirküsü
- Oda kayıt belgesi
- Ticaret sicil gazetesi
- Vergi Levhası
- Son 2 yıla ait bilanço ve gelir tablosu
Kobi Kredisi Türleri Nelerdir?
Kobi kredisi, küçük ve orta ölçekli işletmelerin sermayelerini destelemek amacıyla kullandıkları kredi türüdür. Ticari nitelikli olduğu için sadece şirketler kullanabilir. Bireysel ve ticari krediler farklı yönetmeliklere sahip olduğu için kanuni olarak da farklı statüdelerdir. Kobi kredi türleri Nakdi ve Gayrinakdi olmak üzere 2 çeşittir.
- Nakdi Kobi Kredisi; kısa vadede nakit para ihtiyacını karşılamak için alınan kredi türüdür. Ödeme planı bütçesini yapan ve kazancını bilen işletmeler tarafından çok sık kullanılır.
- Gayrinakdi Kobi Kredisi; bir işin yapılması için bankanın müşteri yerine taahhütte bulunmasını gerektiren kredidir. İhaleye katılma, bayilik başvurusu ve yüklü mal alımı gibi nedenlerden dolayı alınan kredi türüdür.
Kobi Kredisi Başvuru ve Onaylanma Süreci
Kobi kredisi başvurusu için öncelikli olarak bankanın ticari birimine gitmeniz gerekmektedir. Belirtilen sebepler doğrultusunda kobi kredi türüne karar verilerek, kredi tutarı ve vade süresi belirlenir. Kobi yetkilileri sizlere geri ödeme hakkında bilgilendirme vererek gerekli paylaşımları yapar. Kobi kredi onay sürecinde bankalar öncelikli olarak işletmelerin verilerini göz önünde bulundurur. İşletmeye ait vergi levhası mutlaka olmak zorunda.
Gerekli belgeleri de eksiksiz sunmanız da fayda var. Ticari nitelikli krediler risk faktörü taşıdığı için genellikle kısa vadede verilir. Uzun vadeli kredi talebi etmeniz de bankalar sizden teminat isteyecektir. Bu nedenle bu süreçte işletmenize ait demirbaşlar, taşıtlar ve gayrimenkuller büyük önem taşır. Değerlendirme sürecinde en önemli etken ise işletme sahiplerinin kredi notudur. Kredi başvurusu yaparken işletmeye ait ortakların hepsinin krediye onay vermesi gerektiği için banka ortakların sicil notuna mutlaka bakar. İşletme ortaklarının en az bir tanesinin sicilinde bir problem çıkarsa çeşitli teminatlar istenebilir.
Bankalar, Kobi kredisi talebiniz de teminatlar göstermeniz durumunda kabul ederler. Teminatın ne olacağını ise kredinin türü ve kullanım amacı belirler. Bu teminat, alınmakta olan bir mal veya çek, senet de olabilir. Gayrimenkul teminatını kabul eden bankalar bile mevcut. Kredi ödemelerinde sorun yaşayan işletmeler Kobi yetkilileriyle görüşerek yeni bir ödeme planı çıkartabilirler. Ancak krediler ödenmediği zaman bankaların hukuki işlemlere başvurma hakkı da vardır.
Kredi Ödemeleri Yapılmazsa
Kredileri ödemeleri yapılmadığı zaman genellikle her banka müşterilerine belli bir süre tanır. İlk olarak telefon veya mesaj yoluyla müşteriye ödeme yapılması için bilgilendirme yapar. Bunun içinde belli bir süre belirtir. İlk 30 gün geçtikten sonra, 60 güne yaklaşan sürede tekrar ödeme yapılmazsa, tebligat yapılır. Bu süre zarfın da krediniz iki aylık süreç de ödenmemiş olacaktır. İki aylık süreçten sonra yasal takip birimine aktarılırsınız. Artık banka bu süreçte sizi sürekli arayacak ve sizden ödeme sözü alacaktır. Bu süreyi de geçtikten sonra ödeme yapmazsanız eğer, 90 günlük süreç de her bankanın sizi avukata verme hakkı vardır. Avukatlık olduktan sonra icra işlemleri ve şirketinize ait olan mal varlıklarına el konmaya başlanır. Bu durumla karşılaşmamanız adına ödeme planı belirtirken mutlaka bütçenize göre ödeme planı oluşturmanız da fayda var. Kobiler en uygun kredi nasıl çekilir?Yazımızı okuyarak bu konuda gerekli bilgilere ulaşmanız mümkündür. Bu nedenle süreci olabildiğince olumlu bir şekilde yönetmek en iyisi olacaktır. Bu süreç de hem bankayla aranız bozulmamış olacak hem de ödemeleriniz düzenli bir şekilde yapılmış olacaktır.