Önemli Başlıklar:
Ama nohut oda bakla sofa, ama çok daha lüks bir daire olsun, kim kendi evinin sahibi olmak istemez ki? Günümüzde hem ev kiralarının yükselmesi, hem de insanların ev sahibi ile uğraşmak istememesi insanları kendi evini alması yolunda en önemli motive edici unsurdur. Üstelik bugün konut kredisi öylesine güzel avantajlar vardır ki adeta insanlar kira öder gibi ev sahibi olabilmektedir. Ama yine de ev almak eğer kişinin kıyıda köşede bir yatırımı yok ise son derece zorlayıcı olabilmektedir. Bu noktada da gerek alınacak ev noktasında, gerek seçilecek banka noktasında dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar vardır.
Böyle bir karar alıp uygulayacak olan kişinin aşağıda yer alan noktalara dikkat etmesi gerekir.
Banka Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kişi eğer konut kredisi kullanarak ev alma yoluna gidecek ise banka konusunda dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda belirtildiği biçimdedir
- Öncelikli olarak aylık ve totalde en düşük faiz oranını uygulayan banka seçilmelidir.
- Konut kredisi çekimi sırasında kredi çekme masrafları en az olan banka seçilmelidir.
- Banka ile konut kredisi çekilmesi sırasında yapılan sözleşme iyice okunmalı ve yaptırımları iyice öğrenilmelidir.Yine erken borç kapatma gibi bir durum olursa ilgili bankanın bu konuda izlediği yol da doğru bir biçimde öğrenilmelidir.
Banka Kredisi Nihai Rakamını Belirleyen Unsurlar
Kişiler banka vasıtasıyla ev alırken çekilen rakam sonucunda ödenecek olan toplam rakam değişmektedir. Eğer faizsiz bir bankadan alınmıyor ise işin içinde aylık faiz oranları girmekte bu da ödenen rakamı çok yukarılara seçebilmektedir. Ödenecek toplam son rakamı belirleyen etmenler ise şunlardır:
- Bankaların aylık konut kredisi faiz oranları ki bu oranlar her bankaya göre değişmektedir. Ülkemizde konut kredisinde en düşük aylık faizi olan banka Ziraat Bankasıdır.
- Kaç ayda toplam kredinin ödeneceği konusu nihai rakamı belirleyen bir diğer husustur. Buna göre 120 aya kadar konut kredisi ödemesi mümkündür ama süre uzadıkça aylık faiz de doğal olarak ödendiği için rakam yükselmektedir.
- Dosya masrafları konusunu da es geçmemek gerekir. Her bankanın kendince konut kredisi için aldığı bir dosya evrak masrafı vardır. Bu ücret bankadan bankaya değişse de yine toplam ödenecek konut kredisine etkisi olmaktadır.
Ev Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ev almak son derece ciddi bir iştir. Kişilerin ev alırken dikkat etmesi gereken temel hususlar ise aşağıda listelendiği biçimdedir:
- Evin Yaşı: Ev alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında evin yaşı gelir. Eski evlerin fiyatları çok uygundur ama bunların da bir kullanım süresi olduğu göz önüne alınmalıdır. Yeni evlerin fiyatı ise doğal olarak çok daha yüksektir.
- Evin konumu: İşte ev almanın en temel püf noktalarının başında gelir. Sonuçta ev almanın bir tür gayrimenkul yatırımı olduğu göz önüne alınır ise evin konumu son derece doğru seçilmelidir. Kentten çok uzak yerlerde rakamlar örneğin TOKİ benzeri lokasyonlarda düşük olmasına rağmen satma noktasına gelinir ise istenen kazanç elde edilemiyor. O yüzden bu parametre asla göz ardı edilmemelidir. Bu noktada bölgede yaşayan insanlar da iyice araştırmalıdır. Ev alma komşu al gerçeği asla göz ardı edilmeden tercihler yapılmalıdır. Sizin kendi düzeyinizde olan insanların yaşadığı muhitlerden ev alımına gidilmelidir.
- Evin ulaşım özellikleri: Alacağınız evi çok beğenebilirsiniz. Ev çok güzel olabilir ama aracınız olsun olmasın her zaman araç kullanamayabilirsiniz. O yüzden toplu taşımaya yakın olan adreslerden seçilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Bir ya da en fazla iki sokak ötesinden geçen metro, otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçları mutlaka olmalıdır.
- Evin özellikleri: Ev almak demek dört duvar almak demek değildir. Evin iç özelliklerine mutlaka bakılmalıdır. İster yeni ev olsun, ister eski ev sizin gereksinimlerinize uygun olan evler alınmalıdır. Yerleri parke, kiler, mutfak dolabı olan, çift camlı, banyosu eksiksiz, ısıtma problemi yaşanmayan evler tercih edilmelidir.
- Binanın özellikleri: Evin iç özellikleri yanında binanın genel özellikleri de dikkat edilmesi gereken hususlar arasındadır. Asansörlü, güvenlikli, olabiliyorsa site içinde olan evler seçilmelidir.
Konut Kredisinde İstenen Evraklar
Konut kredisi ister devlet bankalarından, ister katılım bankalarından, ister özel bankalardan alınsın istenen evraklar aşağıda belirtildiği biçimdedir:
- Nüfus cüzdanının fotokopisi ve aslı
- İkametgah belgesi
- Çalışanlar için maaş bordrosu
- Serbest meslek sahibi olanlar için bağlı olduğu odaya dair kayıt belgesi
- Detaylı olarak belli bir tarih aralığında yine çalışanlar için SGK dökümü
- Emekliler için emekli maaş dökümü
- Alınan evin tapusu
- Başvuru sırasında ama online olarak ama bankada doldurulan konut kredisi başvuru formu
- Varsa ek gelirleri onları gösteren evraklar
Lakin eğer kişi kredi çekeceği banka ile biçimi ile çalışıyorsa ( maaşını alıyor ise, bankada hesabı varsa, kredi kartı, banka kartı gibi şeylerini kullanıyor ise o zaman bu evraklar istenmeye de bilmektedir. Bu bağlamda her bankanın kendince özel uygulamaları olabilmektedir.
Teknolojinin de ilerlemesi ile beraber bazen kimi bankalar sadece evrak olarak formaliteler gereği evin tapusunu ve konut kredisi başvuru yapan kişinin kimlik belgesini istemekle yetinmektedir.
Çekilen konut kredi boyunca alınan evin üzerinde ipotek bulunur. Borç bitene dek ev başkasına satılamaz ve evin üzerinde ipotek kalkmaz. Bu durum tüm bankalar için geçerli olan yasal bir prosedürdür.
Konuyu Özetlemek Gerekir İse
Konut kredisi çekmek hangi bankadan olursa olsun incelikleri olan detaylarına dikkat edilmesi gereken bir husustur ki üstte de ifade edildiği gibi gerek ev alır iken gerek banka seçiminde dikkat edilmesi gereken son derece önemli olan olgular vardır. İstenen evraklar da eksiksiz olarak bankaya teslim edilmelidir. Tüm bunlar yapıldıktan sonra kişi evini alabilir ve istediği zaman evin içine geçerek kullanmaya başlayabilir.
Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar
Lakin üstte belirtilen olgular dışında da bilinmesi gereken kimi hususlar var onlar da şunlardır. Bankalar alınan ev için konut sigortası yaparlar. Bunun yanında yangın sigortası, kısaca DASK denilen deprem sigortası gibi sigortalar da yapılmakta ve bu da çekilen krediye yansımaktadır. Ama tüm bunlardan daha önemlisi, kişinin ev alırken tamamını bankadan almak yerine, önce belli bir birikim yapıp sonra ev kredisi çekme yoluna gitmesidir.
Çekilen kredi ne kadar az olursa olsun kişinin o kadar lehine olacaktır. Bunun yanı sıra faiz oranları ülkemizde banka fark etmeksizin sürekli değişiklik göstermektedir. Bunun için de iş aceleye getirilmemeli ve konut kredisi faizlerinin en düşük olduğu dönemlerde kredi çekilmesinin avantajlı olduğu unutulmamalıdır.
Son olarak şu noktayı da atlamamak gerekir alınmak istenen ev için konut kredisi kullanılacağı zaman banka ev eksperleri alınmak istenen eve giderek evin değerini belirler. Bu değer kimi zaman sizin talep edeceğiniz rakamın altında olabilir. Bu yüzden her zaman istenen konut kredisi alınamaz.
Bankaların Konut Kredisi Faiz Oraları
- Vakıf Katılım Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Kuveyt Türk Bankası
- Albaraka Türk Katılım Bankası
- Yapı Kredi Bankası
- Vakıfbank
- Türkiye Ekonomi Bankası (TEB)
- QNB Finansbank Bankası
- Denizbank
- Akbank
- Türkiye İş Bankası
- Garanti Bankası
- Ziraat Katılım Bankası
- Halkbank
- Ziraat Bankası
Konut kredisi için en uygun faizi hangi banka veriyor acaba?
Merhaba Ramazan Bey,
Genel olarak kamu bankaları daha uygun krediler sağlarken kimi zaman özel bankaların çok uygun oranlarla krediler sunmaları mümkündür.
Konut kredisi çekerken kredi hayat koruması yaptırmak zorunda mıyız?
Merhaba Aysima Hanım,
Konut kredisi çekerken konuta ipotek konulduğundan hayat koruması yapılmamaktadır.
Konut kredisi alırken en önemli etken faizin yüksek olmaması, son zamanlarda maalesef 1,5-2 faiz oranlarını gördük sonra pandemi sebebiyle düştüler
Güzel ince noktalara değinmişsiniz ellerinize sağlık 🙂
Konut kredisi çekerken sıkıntı olabilecek önemli noktalara değinmişsiniz teşekkürler