Ücretsiz Devlet Tarım Arazilerinin 20 Yıl Kiralanması

birevim faizsiz kredi

Pandemi sebebi ile alınan birçok önlem bizleri evlerimizde tutarken fırsatları da çoğalttı.  Ekonomiyi canlandırmak ve çiftçisine sahip çıkmak isteyen devlet tarım arazilerini çiftçilere kiralamaya başladı.

Projeye ilk başlanacak iller belli oldu. Sivas, Bingöl, Muş, Erzurum, Kayseri, Erzincan ve Kars illerinde ücretsiz devlet tarım arazilerinin 20 yıl kiralanması teşvikini hayata geçirdi.

Puanlama sistemi ile proje ilerleyecek gibi görünüyor.

Ücretsiz Devlet Tarım Arazilerinin 20 Yıl Kiralanması Şartları Nelerdir?

Başvuru yapmaya karar verdiyseniz ilk etapta arazinin bulunduğu bölgede ikamet etmeniz gerekiyor. Puanlama sistemi detayı ise ekilecek ürün vs. konular dikkate alınarak yapılacak bir işlemdir.  Örneğin; Ziraaat Mühendisi, Kadın Çiftçi yâda Genç Çiftçi iseniz puanlamada bu şartlar mutlaka göz önüne alınacaktır.

Devlet arazilerinin 20 yıl kiralanması ile ilgili geçen haberler büyük heyecana yol açtı. Aslında yönetmelik geçtiğimiz yıl yayınlanmıştı. Kira süresinin en fazla 20 yıl olabileceği kira bedellerinin nasıl hesaplanacağı ile ilgili hükümlere yer verilmiştir.

Başvuru için dilekçe hazırlanması gerekiyor.  Aşağıda konuya daha detaylı yer vereceğiz.

Hazine Arazisi Nasıl Kiralanır?

Her kiralama işleminde usuller vardır. Hazine arazilerinin kiralanmasında ise 3 farklı usul bulunmaktadır. Açık Teklif Usulü, Kapalı Teklif Usulü, Pazarlık Usulü

Hazine Arazisi Nasıl Kiralanır?

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü resmi internet sitesini ziyaret ederek işlemlere başlayın. Çünkü hangi arazilerinin hangi usuller ile kiralanabileceği burada yer almaktadır.

Bu sitede ihaleye açılan ilanlara ulaşabilirsiniz. Hatta kiralama ilanlarına da aynı site üzerinden ulaşabilirsiniz. Geçen yıl Ücretsiz Devlet Tarım Arazilerinin 10 Yıl Kiralanması söz konusu iken bu yıl Ücretsiz Devlet Tarım Arazilerinin 20 Yıl Kiralanması konusu onaylandı.

Kiralanacak hazine arazilerin sınırları devlet tarafından belirlenmektedir.  Orman arazileri dışında kiralama süreleri faaliyet alanına göre değişmektedir. Kiralama süresi dolduğunda arazi tekrar devlet denetimine geçmektedir.

  • Enerji üretim ve dağıtım tesislerinin kurulması,
  • Tarım ve hayvancılık faaliyetleri,
  • Turistik faaliyetler vb. için hazine arazileri belirli bir süre için kiralanabilmektedir.

Araziyi kiralama sonrası sınırsız şekilde kullanabilirsiniz.  Kiralamaya karar verdiğinizde bir dilekçe ile başvurunuzu yapabilirsiniz.  Dilekçe’yi Mal Müdürlüğü/Defterdarlık’a sunmanız yeterlidir.   Sonrasında size verilen formu doldurarak Tapu Sicil Müdürlüğüne gideceksiniz. Sonrası nüfus kayıt örneği ile birlikte tekrar Defterdarlık ya da Mal Müdürlüğü’ ne teslim etmeniz gerekecektir.

Hazine Arazisi Kiralama Şartları

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Çiftçi Olmak,
  • 3 yıl süre ile sürekli aynı beldede ikametgâh ediyor olması,
  • Hak sahibi olmak,
  • Ecrimisil borçlarının ödenmiş ya da taksitlendirilmiş olması

Elbette kiralama yapacak kişini yâda akrabalarının da toprak sahibi olmaması gerekiyor. Tarımcılık yapacaksanız devlet size öncelik veriyor. Başvuru şartlarını tamamlıyor iseniz; hemen başvurunuzu yapmanızı öneririz.

birevim

5 Comments

  • Kiralama sonrası içinde bir şartname var mı? Şu tarz şeyler ekebilirsin şunları ekemezsin gibi

  • Kiralama şartları için araştırma yapıyordum ve konunuza denk geldim, ellerinize sağlık

  • Güzel bilgilendirme olmuş çünkü bende bu konuyu çok merak ediyordum

Leave a Comment

6 + 17 =