Konut Kredisi
Ev alma hayalini gerçekleştirmek isteyenlerin yaptıkları ilk işlem konut kredisine başvurmak oluyor. Her ne kadar yüksek fark ortaya çıkıyor olsa da rahatça ödenebilmesi sebebiyle bu kredi tercih ediliyor. Tabi bu yapılırken dikkat edilmesi gerekenler, istenen evraklar, alacak kişinin kredi notunun yeterli olması gibi birçok etken ortaya çıkıyor.
Bunlara uygun bir şekilde hareket edenler ancak konut kredisine başvurularından yeterli cevabı alabiliyor. Şimdi sıra ile bu kredide önemli olan noktalara birlikte bakalım.
Konut Kredisi Nedir?
Konut kredisi, kısaca alınmak istenen ev teminat gösterilerek onun üzerine herhangi bir banka tarafından verilen kredi türüdür diyebiliriz. Ev almaya karar verenler bu krediyi almak için uygun bir şekilde konut kredisi sunan bankaya başvuru yapmaları gerekiyor.
Banka başvuruyu değerlendirerek konut alacak kişinin şartları sağladığına, evin krediye uygun olduğuna ve ödemelerin yapılabileceğinin kanıtlanmasına baktıktan sonra krediyi onaylıyor. Konut kredisi için ilk olarak ekspertiz yapılıyor ve bu rapora göre eve belirlenen fiyatın yüzde 75-80’ine kredi sağlıyor. Geri kalan kısım peşinat olarak veya ihtiyaç kredisine başvurularak karşılanıyor.
Konut Kredisi Nasıl Alınır?
Konut kredisi almak için öncelikle ortada bir evin olması gerekiyor. Evin tapusunun olması, bunun kat irtifakı veya kat mülkiyetinin olması gerekiyor. Kredi miktarının belirlenmesi için öncelikle başvuran kişinin gelir seviyesinin uygun olması ve ardından çıkarılacak olan ekspertiz raporu oranına bakılıyor.
Belirlenen raporda evin bedeli 500 bin TL olarak belirlenirse banka bunun %80’ine kredi sunuyor. Yani 400 bin TL kredi sağlanıyor. Evin bedelinin ödenmesi için geriye kalan kısmın peşinat olarak ödenmesi veya kredi alınan bankaya ihtiyaç kredisi başvuru yapılması yolları tercih ediliyor. Bu sayede evin bedeli ödüyor ve insanlar bu yolu kullanarak ev sahibi olabiliyorlar.
Konut Kredisi Nasıl Hesaplanır?
Konut kredisine başvuru yapılırken en çok merak edilenlerin başında konut kredisi nasıl hesaplanır sorusu geliyor. Bu soruyu anlayabilmek için hesaplama içerisinde etken olan noktaları bilmek gerekiyor.
- Faiz oranı
- Toplam ödeme
- Aylık taksit
- Ödenecek toplam faiz tutarı
- Ekspertiz ücreti
- İpotek ücreti
- Banka tahsis ücreti
- Yıllık maliyet oranı
Bu detayların hepsi hesaplanarak konut kredisi için başvurulan kredi miktarının yıllık maliyet oranı belirleniyor. Ancak o zaman evi almak için gerekli olan bilgi net bir şekilde ortaya çıkmış oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken sadece faiz oranına bakmanız yeterli olmayacaktır. Çünkü bunun yanında maliyeti arttıran birçok kelem var. Onlar ile birlikte yıllık maliyet oranı size doğru miktarı gösterecektir.
Konut Kredisi İstenen Belgeler?
Konut kredisi başvurusu sırasında sizden bazı belgeler istenecektir. Bu belgeler ile banka sizin krediye uygun olup olmadığınıza karar verecek ve bunun ardından başvurunun hesaplanmasına, kredinin onaylanması sürecine geçilecektir. İlk olarak online olarak konut kredisine başvurmalısınız. Banka bu ön incelemenin ardından sizi şubeye davet edecektir.
- Nüfus cüzdanı
- Gelir Belgesi
- İkametgah
- Tapu
Bu belgeler ile gidildiğinde ön araştırma tam olarak belirlenmiş olacaktır. Ardından sizlerde ev sahibi olmak için kredinin onaylanmasını bekleyeceksiniz. Kredi onaylanmadan önce sizden bazı ek belgeler de bankanız tarafından sizden talep edilecektir. Bu kısmı da tamamladıktan sonra ev kredi onaylanacak ve evin alındığı şahsın hesabına direk olarak aktarılacaktır.
Ne Kadar Konut Kredisi Çekilir?
Konut kredisi başvurusu sırasında insanların en çok merak ettikleri noktaların başında ne kadar konut kredisi alabilecekleri geliyor. Bunun için iki farklı yöntem bulunuyor. Öncelikle kredi için başvurulacak konutun ekspertiz raporu önem kazanıyor. 500 bin TL değerleme alan bir ev için %80 kredi alınabiliyor. Yani 400 bin TL konut kredisi alabiliyorsunuz.
Tabi bunun için gelirin de uygun olması gerekiyor. Aylık taksit miktarı hane halkı gelirinin %50’sini geçemeyecek şekilde düzenleniyor. Aylık 10 bin TL kredi ödemesi yapılacak bir kredi başvurusu için 20 bin TL gelir göstermeniz gerekiyor. Ayrıca bunların yanında kredi notunun da yüksek olması gerekiyor. Tüm bankalar buna bakarak ev almanıza yardımcı oluyor.
Konut Kredisi Çeşitleri Nelerdir?
Konut kredisine başvuru sırasında dikkat edilmesi gereke noktaların bir tanesi de farklı çeşitleri olduğunu bilmek gerekiyor. Bu genelde alınacak gayrimenkule göre düzenleme yapılması için kullanılıyor. Bunlar şu şekilde sunuluyor.
- Arsa Kredisi
- İşyeri veya Ofis kredisi
- Konut Geliştirme
- Kentsel Dönüşüm
- Ev Kredisi
Bunların hangisine uygun olmak istiyorsanız ona göre başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Her bir kredi çeşidi için bakılması gereken birçok nokta bulunuyor. Sizde bu noktalara dikkat ederek başvurunuzu yapmalısınız. O zaman doğru kredi için hesaplamanız yapılır ve sağlamanız gereken şartlar belirlenmiş oluyor.
Konut Kredisi Çekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Konut kredisi almak istiyorsanız öncelikle nelere dikkat etmeniz gerektiğini unutmamanız gerekiyor. Bu konuda insanlar genelde yanlış adımlar atıyorlar.
Öncelikle alınacak olan konut kredisinde gerekli olan yani ihtiyacınız olan miktarı belirlemek çok önemlidir. Bunu aylık ödeyebileceğiniz taksit miktarını netleştirmek için karar vermek açısından önemlidir.
Aylık ödeyeceğiniz miktarı görmek ve bunu aylık hane halkı geliri ile karşılayacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Buna göre kredinin vade miktarını belirlemek açısından da kullanabilirsiniz. Uzun vadede gelirinizin artacağını ve buna göre gelir elde edeceğinizi unutmamanız gerekiyor.
Alınacak kredinin maliyet oranını anlamanız gerekiyor. Dosya masrafı, maliyet oranı ve faiz miktarını da öğrenmeniz gerekiyor. Tüm bu masrafların size yıllık olarak ne kadar maliyet getirdiğini anlamanız gerekiyor. Tüm bunların ardından vade seçeneklerine, sigorta tutarına, ödeme olanına ve yapılandırma durumunda yapılacak değişikliklere bakmanız gerekiyor.
Konut Kredisi Masraf Kalemleri Nelerdir?
Her kredi türünde olduğu gibi konut kredisi içinde bazı masraf kalemleri bulunuyor. Bu kalemlere dikkat etmek kredi almak açısından önemlidir. Bunların ne olduğunu bilmek hesabınıza geçecek olan kredi miktarını öğrenmeniz içinde önemli olacaktır.
- Konut sigortası bedeli
- Zorunlu deprem sigortası bedeli
- Ekspertiz bedeli
- Hesap ve ekstre ücretleri
- İpotek tahsis bedeli
- Kredi dosya masrafı
Tüm bu kalemler konut kredisi içerisinde hesaplama yapılırken genelde ihmal edilen noktalardır. Ancak toplamda bu kalemlerin hepsi genelde kredinin masrafını ve maliyet oranını genel olarak etkileyen etmenler arasında yer almaktadır. Bankanın tarafınıza vereceği ödeme planı içerisinde bu masraf kalemleri yer alacaktır. Bunlara bakarak karar vermeniz önemlidir.
Konut Kredisi Hangi Evlere Verilir?
Konut kredisi maalesef her türlü eve veya konuta verilmiyor. Bunun için verilen krediler şu şekilde belirlenmiştir. Sizde ev alacaksanız alacağınız evin bunlara uygun olması gerektiğini hiçbir zaman unutmamanız gerekiyor.
- Yapı iskanı izin belge sahibi konutlar,
- Tapuda mesken olarak kayıtlı konutlar,
- %80’i tamamlanan konutlar,
- Projeye göre yapılan veya buna uygun olmayan izinler yapılan konutlar
- Kamu kuruluşları tarafınca yıkım emri olmayan konutlar
Bu sınırlamalar içerisinde yer alan konutlara başvuru yapılması halinde ve başvuru yapan kişinin krediye uygun olması halinde konut kredisi sunuluyor.
Düzenli ödemenizi yaptıktan sonra artık sizlerde bir ev sahibi olabiliyorsunuz. İster kendiniz kullanabilir isterseniz de bunu kiraya vermenizse tamamen sizin kararınıza kalan bir durum olacaktır.