Gecikme Faizi Hesaplama

birevim faizsiz kredi

Bankalar tarafından sunulan birçok hizmet vardır. Kredi bunlardan birisidir. Belirli şartlara uyarak bankadan belirli bir faiz oranı üzerinden düzenli olarak geri ödemek kaydıyla para alınması mümkündür. Tabi bu kredi sunulurken birçok noktaya dikkat edilmesi de gerekiyor.

Banka genelde kredi notu yüksek, sabit geliri olan insanlara kredi imkanı sunuyor. Çünkü verdikleri kredinin geri ödenmesini istiyorlar. Bunun yanı sıra dikkat edilmesi gereken başka bir konu da her ay yapılacak olan ödemenin gününde yapılması gerektiğidir. Çünkü gününde yapılmayan her ödeme için gecikme faizi alınması gerekiyor. Bu da normal kredi faiz oranının çok üzerinde bir ödeme yapmanız anlamına geliyor.

Kredi Gecikme Faizi Nedir?

Kredi gecikme faizi önemli bir konudur. Diyelim ki her ayın 25’inde kredi taksitinin ödemesi bulunuyor. O ay için bu ödemeyi ayın 26’ında yaparsanız sizden bir günlük faiz alınacaktır. Bu hesaplama işlemi ödenmeyen taksitin ana parası üzerinden yapılarak uygulanmaktadır.

Tabi bu bir günlük gecikme sadece size faiz olarak yansımayacak aynı zamanda kredi notunuza da önemli bir etki sağlayacaktır. O nedenle ödemelerinizi her zaman gününde yapmanız önemlidir. Bankalar bu konuda çok titiz bir davranış sergilemektedir.

Kredi Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanır?

Kredi ödemenizde o ay için taksiti geç yatırmak zorunda kaldınız. Bu durumda hesabınıza yansıyacak olan faizi isterseniz kendiniz de hesaplayabilirsiniz. Çekilen kredide bulunan faizin %30’unun yeniden faiz oranına eklenmesi ile rahatça yapılmaktadır. Basitçe anlatmak gerekirse kullanılan faiz oranı %1 olarak biliniyorsa, geçilme faizi %1,30 olarak kullanılıyor. Hesapta bu oran üzerinden yapılıyor.

Kredi Gecikme Faizi Vergisi Hesaplaması

Kredi gecikme faizi hesaplama işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Konut kredisi gecikme faizi hesaplama işlemiyle diğer krediler gecikme faizi hesaplama farklı şekillerde yapılmaktadır. Konut kredisi faizi hesaplanırken BSMV ve KKDF oranları dahil edilmemektedir. Ancak diğer kredilerde bu oranlar hesaba dahil edilmektedir.

Örnek olarak söylemek gerekirse 10 TL gecikme faizi ödemesi yapılırsa bunun yanında 2 TL’de vergi ödemesinin yapılması gerektiğini unutmamanız gerekiyor. Kredi gecikme faizi hesaplama işlemi basit bir formül üzerinden yapılmaktadır. Her taksit için faiz hesaplaması farklı bir formül uygulanmaktadır.

Kredi Gecikme Faizi Hesaplama Formülü

Kredi gecikme faizi hesaplama formülü Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği üzerinden özel bir formül ile gösterilmektedir. Sizlerde bu formül üzerinden gecikme gücünüze göre hesaplama işlemi rahatça yapılacaktır.

  • Geciken ana para tutarı * Geciken gün sayısı * Gecikme Faizi/30 = Gecikme Faizi Tutarı

Örnek olarak çektiğiniz kredinin ödemesini 80 gün boyunca gecikmiştir olun. Bu sürede üç ay ödemesi için her ayın gecikme faiz tutarı ayrı ayrı yapılacaktır. Her ay hesabı 30 gün olarak yapılmaktadır. Bu sayede 80 günlük gecikme faizi hesaplaması yapılması olur.

 

birevim

Leave a Comment

4 + 1 =