Kira Sözleşmesi Örneği ve Tüm Gerekli Bilgiler

birevim faizsiz kredi

Kira sözleşmesi diğer bir adıyla kira kontratı, ev sahibinin sahip olduğu mülkü belirli bir dönem kullanmak üzere bir kiracıya verdiğini belirten bir sözleşmedir. Kira sözleşmesi, basit bir belge gibi görünse de esasında taraflar arasında ilgili mülke ait sorumlulukların yazılı şekilde bir anlaşması olduğundan oluşabilecek herhangi bir anlaşmazlıkta direkt olarak ona başvurulmaktadır.

Bu anlamda kira sözleşmesi oldukça önemli bir konudur. Ev sahibi ve kiracı fark etmeksizin herkesin bu sözleşme ile ilgili bilgi sahibi olması gerekir.

Kira Sözleşmesi Nedir?

Yeni bir konut kiralayacakların en çok merak ettiği sorulardan biri kira sözleşmesi nedir? Türk Borçlar kanununun 299. maddesinde tanımlanan kira sözleşmesi, imzalandığı andan itibaren mülk sahibi ve kiracı arasında bir senet işlevi görmektedir.

Kira sözleşmesi, ev sahibi ile kiracı arasında kalan, koşulların yanı sıra evin genel şartlarını da belirleyen resmi bir evraktır. Bu sözleşme, her iki tarafı da bağlamaktadır. Bu nedenle feshedilmesi gerektiği zamanda ancak iki tarafın karşılıklı olarak anlaşması gerekir. Eğer herhangi bir anlaşmazlık yaşanırsa, fesih kararı yalnızca mahkeme tarafından verilmektedir.

Kira sözleşmesinin farklı standartları vardır. Örneğin standart bir kira sözleşmesi mülk ile beraber kiracıya teslim edilen eşya ve demirbaşlar ile özel ve genel koşulların belirtildiği alanlar olmak üzere 3 farklı bölümden oluşmaktadır. Bu sözleşme, ev sahibi, kiracı ya da emlakçı tarafından hazırlanabilir ya da internet üzerinden birçok kaynaktan da bulunabilmektedir. Kira sözleşmeleri çoğunlukla bir yıllık olarak imzalansa da süre iki tarafın kararlarına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Daha önce hiç kira sözleşmesi yapmamış kişilerin merak ettiği sorulardan biride kira sözleşmesi nasıl yapılır? Kira sözleşmesi, kırtasiye ya da internet gibi yerlerden çıkarılabilmektedir. Bu sözleşme mülk sahibi ya da mülk sahibinin vekalet verdiği kişiler tarafından da özel olarak hazırlanabilmektedir.

Kira sözleşmeleri 3 farklı bölümden meydana gelmektedir. İlk bölüm kiralama bilgileridir. Kiralama bilgilerinin yer aldığı kısım, mülkün cinsinin, adresinin ve mülk sahibinin iletişim bilgilerinin yer aldığı bölümdür. Ayrıca bu bölümde kiralama sürecinin başlangıcı, kira bedeli ve kiralama sürecinin bitişi gibi bilgiler yer almaktadır.

Diğer bölümde kiralanan mülkte var olan demirbaşlar bulunmaktadır. Kiralanan mülkte olan eşyalar yani evin içerisindeki eşyalar, abonelik sayaçları ve posta kutusu ile anahtarda kira sözleşmesi içeriğinde bulunmaktadır.

Bir diğer bölümde genel koşullardır. Bu bölümde ev sahibi olan kişilerin talepleri, kiranın yatırılacağı banka hesabı numarası ve ev içerisinde yapılacak olan tadilat bilgileri bulunmaktadır. Kira sözleşmesi yapabilmek için bu üç bölüm oldukça önemlidir. Kira sözleşmesi hazırlanıp imzalandıktan sonra bir örneği ev sahibinde, bir örneği de kiracıda kalmaktadır.

Kira Sözleşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Sözleşme içerisinde kira zammının ne zaman ve ne kadarlık bir oranda yapılacağı belirtilmelidir.
  2. Sözleşmede bulunan kimlik bilgilerinin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Ev sahibinin ve kiracının kimlik numaraları, adları ve soyadları gibi bilgiler mutlaka kira sözleşmesinde bulunmalıdır.
  3. Kiralanacak olan evin adresi, kat ve daire numarası sözleşme içerisinde açık bir şekilde belirtilmelidir.
  4. Sözleşmenin tüm sayfaları kiracı ve ev sahibi tarafından imzalanmalıdır. İmzasız olan belgeler, gelecek zamanda belgenin gerekli olduğu vakitlerde işlevsiz kalabilir.
  5. Sözleşme içerisinde kiranın hangi tarihlerde ve hangi banka hesabına yatırılacağı yazmalıdır.
  6. Depozito ile ilgili detaylı bilgiler, sözleşme içerisinde ayrıntılı olarak yer almaktadır. Bu detaylar ile depozitonun neden alınacağı ve hangi şartlarda geri ödeneceği belirtilmelidir.
  7. Kiracı kişinin evi teslim alırken tüm demirbaşları incelemesi gerekmektedir. Yıpranmış ya da bozuk eşyaların bilgisi kira sözleşmesinde yer almalıdır. Aksi halde kiracı kişi evden çıkarken bozuk eşyalardan sorumlu tutulabilir.

Kira Sözleşmesinde İmza Yetkisi Kimde Olmalıdır?

Kira sözleşmesi yaptıracak kişilerin merak ettiği bir diğer soru ise kira sözleşmesinde imza yetkisi kimde olmalıdır? Kira sözleşmelerindeki imza yetkisi mülk sahibi ve kiracıdadır. Ev sahibi vekalet aracılığı ile imza yetkisini başkasına devredebilmektedir. Kiracı ise ev sahibinin kabul ettiği zamanlarda vekalet aracılığı ile başkasına imza attırabilmektedir.

Ancak 18 yaşından küçük olanların, kısıtlıların ve ayırt etme gücü zayıf olan kişilerin kira sözleşmesine imza atma yetkisi bulunmamaktadır.

Kira Sözleşmesinin Genel Koşulları Nelerdir?

Sözleşmeler genellikle kanunda geçen maddelere dayanarak hazırlanmaktadır ve neredeyse bütün kira sözleşmelerinde standart ve benzer maddeler bulunmaktadır. Sözleşmedeki genel koşullar ile kiracı ve ev sahibi arasındaki hukukun genel özeti bulunmaktadır.

Kira sözleşmesi yapma, tamamen ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmayı yapmaktır. Yani kiracı ve ev sahibi üzerinden anlaştıkları standart dışı tüm konular bu sözleşmede yer almaktadır. Özel koşullar için en çok kullanılan örnekleri sıralayacak olursak;

  1. Kiralanan alt kiraya verilmemektedir, ortak alınamamaktadır ve devir edilememektedir,
  2. Kiralanan ev kullanım amacı dışında herhangi bir amaç ile kullanılamamaktadır,
  3. Kiralanan evde kiracı, eşi ve çocuklarının dışında başka kimse kalamaz,
  4. Kiralanan evin kapıcısı, kalorifercisi, yakıt ve genel giderleri kiracı tarafından ödenecektir,
  5. Kiracı, kiraladığı evi özenli bir şekilde kullanacaktır. Kiralayan kişide gerekli onarımları, kiracının uyarısından itibaren on gün içerisinde teknik olanaksızlar hariç olmak üzere yaptırmalıdır,
  6. Evi kiralayan kişiler, üç gün içerisinde aile beyannamesini mahalle muhtarına vermelidir.

Kira sözleşmesi yapma, dışarıdan ne kadar basit bir işlem gibi gözükse de oldukça karışıktır. Yeni bir eve çıkarken sözleşmenin doğru bir şekilde yapılmasına dikkat etmelisiniz.

birevim

Leave a Comment

ten + seventeen =