Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Borcu
birevim faizsiz kredi

Bankalar kişilere kredi veren önemli işletmelerde. Bankalar genel anlamda kişilerin kredi taleplerini değerlendirmektedir. Kişinin kredi borcu varsa buna yönelik bir kredi vermektedir. Koşulların uygun olup olmaması durumunda direkt olarak kişiye kredi verilebilmektedir. Ancak kişinin ekonomik şartları her zaman iyi bir şekilde ilerlemeyebilir. Beklenmedik durumlar olursa alınmış olan kredilerin ödenmesi de zor bir hale gelebilir. Bu durumda bankalar herhangi bir şekilde zarara uğramamak için yasal süreç başlatabilir.

Kredi Borcu Ödenmediği Zaman Neler Olur?

Kişiler bankalara kredi başvurusunda bulunduktan sonra her ay belirli bir ücret taksit ödemelidir. Kişiler eğer taksitleri ödemezse bankalar bu durumda 30. gün ve 60. günde kişiyle iletişime geçer. Genel anlamda artarda iki defa taksit ödenmezse kişiye ihtarname gönderilmektedir. Daha sonra tüm borcunu ödenebilmesi adına 30 günlük bir süre daha tanınmaktadır. Kredi borcu yasal takip süreci ise bu durumun gerçekleşmesi ile beraber 90 günün ardından başlamaktadır. Kredi borcu ise Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği içerisinde belirtilmiş olan oranlarda bir gecikme faizi uygulanmaktadır.

Ödenmemiş Kredi Borcuna Uygulanan Faiz Oranı

Bankalar kredi borcu ödenmediği durumlar içerisinde ceza olarak belirli bir miktar faiz uygulamaktadır. Sözleşme kapsamı içerisinde belirtilmiş olan bu oranlar kredinin faizi üzerinden maksimum %30 daha fazla olabilmektedir. Gecikmiş olan kredi borcu faizi fon ve vergi kesintilerini de kapsamaktadır. Bu tutara %15 kadar KKDF ve %10 kadar BSMV de ilave edilmektedir. Yani zamanında tamamlanmamış olan kredi borçlarına hem ek ödemeler hem de gecikme faizi yansıyabilmektedir.

İhtarnameden Sonra Borç Yapılandırılabilir Mi?

Yapılandırma kararı tamamen bankanın inisiyatifine kalmış olan bir durumdur. Ancak ödenmemiş olan kredi borçları batık sayılır. Bu durumda yasal süreç ile tahsili zor olduğu durumlarda bankalar yapılandırma taleplerini genel anlamda pozitif bir şekilde yaklaşmaktadır. Bu sebeple haciz işlemlerine başlamadan önce mutlaka banka ile yapılandırma koşulları hakkında görüşmek gerekir. Kredi yapılandırma hesaplama aracı üzerinden kişiler kendi kalan borçlarına tamamen bütçesine uygun olan şartlar ile tamamlamasını sağlayacak bir ödeme planını da belirlenebilmektedir.

Ne Zaman Kredi Borcu Yasal Takip Süreci Başlar?

Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’ne bakıldığı zaman 18. maddede kredi borcu yasal takip süreci içerisine giren çok çeşitli esaslar bulunmaktadır. Bu maddeye yönelik olarak iki taksitin ödenmemesi durumunda banka tüketiciye 30 gün zaman tanımaktadır. Bu 30 gün içerisinde borcun tamamının talep edilme hakkı bulunmaktadır. Yani iki taksit ödenmediği zaman tüm inisiyatif tamamen bankanın elinde olacaktır. Fakat yasal sürecin başlaması her hâlükârda kredi kullanan kişinin en az 90 gün süresi olduğu da belirtilebilir.

Kredi Borcu Nedeniyle Başlatılan Yasal Takip Süreci Nasıl İşler?

Kişilere ihtarname geldiyse ve hala kredi borcunu ödemediyse bu durumda hukuki süreç başlayacaktır. Borçlu olan kişinin dosyası bankanın avukatı tarafından detaylı bir şekilde incelenmektedir. Yaklaşık 2- 3 senelik bir takip sürecinden sonra ilgili kişi artık banka değildir. Bu durumda borcun devredilmiş olduğu varlık yönetim şirketi muhatap olacaktır. Kredi borcu yasal takip süreci bakıldığı zaman icra hukuku ülkelerine yönelik olarak ilerlemektedir. Kredi borcunu tahsil ise haciz yoluyla gerçekleştirilmektedir. Bu anlamda icra dairesi borçlu olan kişiyle ilgili yasalarda belirtilmiş olan gayrimenkul ve menkul varlıklarına el koyabilmektedir. Daha sonra bu varlıkların satışıyla beraber bankaya olan borç kapatılabilir.

Kredi Borcundan Dolayı Maaş ve Banka Hesaplarına Haciz Gelmesi

Ödenmemiş olan kredi kartı borçları bir sene boyunca yasal takibe düşmektedir. Yasal takipte borcu devralan varlık ya da banka tüketiciden tüm ödemeyi tahsil etmeye çalışmaktadır. Bu süreç içerisinde tüketici çeşitli ödeme yöntemleri ile kolaylıklar da sağlanmaktadır. Ancak tüketici buna rağmen hala borçlarına ödeyemiyorsa bu durumda haciz yoluna başvurulmaktadır. İlk olarak borç sahibinin maaş ve banka hesaplarının hepsi bloke edilmektedir. Maaş haczi ise en fazla %25 oranında uygulanmaktadır.

Kredi Borcu Sebebiyle Eşyalara ve Konuta Haciz Gelmesi

Kredi borcu ödenmediği taktirde yasal takip süreci başlar. Son aşamalarından biri ise eşyalara ve eve gelen hacizdir. Banka borçlunun resmi ikamet adresine direkt olarak haciz gönderebilir. Bu hakka sahiptir. Haciz işleminin yapıldığı ev içerisinde bulunan eşyalar tamamen yasal sınırlar dahilinde haciz edilebilmektedir. Bununla taşınmaz varlıklar, antika eşya, değerli eşyalar, ziynet eşyası ve para da borçlunun haciz edilebilir varlıklar arasında yer alır.

Borçlunun çamaşır makinesi, koltuk takımı ya da buzdolabı gibi hayati varlıkları haciz edilmez. Aynı zamanda borç sahibinin ailesinin de yaşamış olduğu eve haciz gönderilmez. Ancak borçların ailesiyle beraber yaşadığı eve haciz gelebilmektedir.

Kredi Borcu Ödenmezse Kefil İşlemleri Nasıl Olur?

Ödenmeyen kredi borçlarında bulunan tüm takip süreci aynı zamanda kefiller için de geçerlidir. Kefil de kredi borcundan yasal olarak sorumlu bir kişidir. İki taksit ödenmediği zaman geçen ek süre kefil için de yasal süreci başlata bilmektedir. Yani 90 gün sonra yasal süreç başlar. Bu anlamda kişiler yakınlarını kefil göstererek borçlanmayı planlıyorsa bu durumda finansal koşullarının uygunu göz önünde bulundurulmalıdır.

Kredi Borcu Ödenmezse Kredi Notu Etkilenir Mi?

Kredi borcunun ödenmemesi direkt olarak kişinin kredi notunun düşmesine sebep olur. Özellikle hakkında yasal takip başlatılmış olan kredi borcu kişinin kara listeye alınmasına bile sebep olabilir. Kişiye kara listeye girdiği zaman beş sene boyunca herhangi bir bankadan kredi almaz. Bununla beraber başka bankalara yapılan kredi kartı başvuruları da aynı şekilde reddedilmektedir. Bu durum kişinin ekonomik durumunun düzelmesi ile bile düzelmez.

Kredi Borcunu Ödeyebilmek İçin Kredi Çekilebilir Mi?

Kredi borcunu tamamen kapatma konusunda zorlanan kişiler yeniden kredi çekme gibi bir yola da başvurabilir. Bu konuda kişide herhangi bir yasal engel bulundurulmaz. Kişiler bankaya olan borcunu başka bir finansal kuruluşu üzerinden çok daha uygun koşullar ile alabilir ve kredilerini kapatabilir. Bunun için bankalar genel anlamda kişinin kredi notunu ve gelir durumunu incelemektedir. Fakat yasal takip süreci başlamış bir kredi varsa bu durumda bankalar kredi vermez.

Farklı Bankalardan Kredi Kullanarak Kredi Borcu Kapatılabilir Mi?

Bankalar genel anlamda borç kapatma kredisi için de finansal bir ürün sunmaktadır. Borç kapatma kredisi tamamen başka bankada bulunan borçlarına ödeyebilmek için tercih edilmektedir. Ödemeler daha uzun vadeye yayılır. Aynı zamanda ihtiyaç kredileri de yine diğer bankalarda bulunan borçları tamamlamak için de tercih edilebilir. Ancak bu aşamada kişinin kredi notu oldukça önemlidir. Ödenmemiş kredi borcu kredi notunu düşürmektedir.

Kredi Borcu Ödemesinde İşsiz Kalmak

Kredi borcu ödeme sırasında işsiz kalmış olan kişinin finansal açıdan zorluk yaşayacağı bilinir. Kişiler işsiz kaldığında hacizden kaçınmak ve krediyi ertelemek için bazı yollara başvurabilir. Bu durumda ilk olarak banka ile iletişime geçilmelidir. Bankanın sunacağı ortak bir çözüm yolu düşünülebilir. Kredi borcu haczi ihtimalini önleyebilmek için kredi borcunu yapılandırmak, işsizlik sigortası yaptırmak, varlık şirketi ile anlaşmak ya da kredi borcunu dondurmak yöntemler arasında yer almaktadır.

birevim

Leave a Comment

one × 3 =