Önemli Başlıklar:
Otomobil sahibi olmak; hiç şüphesiz herkesin hayalidir. Ancak, herkesin maddi durumu bir otomobil almak için yeterli olmayabilir. Bu noktada, bankaların sunmuş olduğu taşıt kredileri sayesinde otomobil almak isteyenlere finansal destek sağlanmaktadır. Alacağınız aracın yüzde kaçına taşıt kredisi alabileceğiniz biliyor musunuz? Sıfır veya ikinci el araçlarda ücretlerinin yüzde kaçına kredi çıkmaktadır.
Aracın Tamamı İçin Kredi Verilir Mi?
Hem özel hem de devlete ait bankalar; sıfır veya ikinci el araç sahibi olmak isteyenler için özel kampanyalar düzenlemektedir. Ancak, aracın değerinin belli olmasının ardından belirli bir peşinat ödenmesi zorunludur.
Bankaların hangi ikinci el araçlar için kredi verdiği de merak edilen bir diğer husustur. Buna göre, ikinci el araçların en çok beş yaşına kadar değerlendirildiğini söylemek gerekir. Bankaların tamamı sıfır araçlar için kredi verirken her bankanın ikinci el araçlara sıcak bakmadığını söylemeliyiz. Bunun yanı sıra, devlet tarafından yapılan düzenlemeye göre hem sıfır hem de ikinci el araçlarda aracın kasko değeri dikkate alınır.
Taşıt kredisi ile ilgili olarak BDDK tarafından yapılan düzenlemeyle beraber 400 bin liradan 800 bin liraya kadar olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde vade 36 ay oldu. 400 bin lira ve altında olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerde vade oranını 48 ay olarak belirledi.
Nihai fatura değeri 400 bin liradan 800 bin liraya kadar olan taşıtlar için yüzde 50’yi aşamamasına, nihai fatura değeri 800 bin liranın üzerinde olup 1 milyon 200 bin lirayı geçmeyen taşıtlar için yüzde 30’u aşamamasına, nihai fatura değeri 1 milyon 200 bin liradan 2 milyon liraya kadar olan taşıtlar için yüzde 20’yi aşamamasına karar kılınırken, nihai fatura değeri 2 milyon liranın üzerinde olan taşıtlar için oran yüzde sıfır olarak belirlendi.
Son olarak, BDDK tarafından belirlenen ve Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile beraber beş yaşından büyük araçlar için taşıt kredisi verilmesi söz konusu değildir.
Otomobil almak için gerekli peşinat tutarına sahip olmayanlar birçok bankadan peşinat tutarı için ihtiyaç kredisi alabilirler.
Otomobil Firmalarının Kampanyaları
Honda, Volkswagen, Ford, Fiat, Peugeot gibi firmalar; sıfır faizli otomobil kredisi kampanyaları düzenlerler. Tüketiciler tarafından bu kampanyalar takip edilmelidir. Bunun yanı sıra, çok yaygın olmasa da ipotek ile beraber aracın yüzde yüzünü kapsayacak şekilde ihtiyaç kredisi alınabilir.
Taşıt Kredisi İçin Gerekli Belgeler
- Aracın fiyatını belirleyen eksper raporu
- Kimlik belgesi
- İkametgah belgesi
- Farklı meslek gruplarına göre düzenlenmiş gelir belgesi
Bankaların Taşıt Kredisi Faiz Oranları
- Ziraat Bankası: En çok 48 ay vadeli olmakla beraber güncel faiz oranı yüzde 1,89’tir.
- Vakıfbank: En çok 48 ay vadeli olmakla beraber güncel faiz oranı yüzde 1,89’dir.
- Halkbank: 48 ay vade süresinin yanı sıra sıfır araçlar için yüzde 1,89, ikinci el araçlar için ise yüzde 1,90 güncel faiz oranı yer alır.
- Türkiye İş Bankası: Yüzde 2.10 güncel faiz oranıyla verilir.
- Garanti Bankası: Yüzde 2.15 güncel faiz oranıyla verilir.
- QNB Finansbank: Yüzde 2.05 güncel faiz oranıyla verilir.
- Türk Ekonomi Bankası: Yüzde 2,10 güncel faiz oranıyla verilir.
Faizsiz Finansman Şirketleri ile Araç Sahibi Olmak
Faizsiz Finansman şirketleri arasında yer alan Birevim, Eminevim, Fuzul Ev gibi firmalar, sıfır veya ikinci el araç alımında destek olmaktadır. Bu firmalardan ister araba ücretinin tamamını veya eksik kalan tutar için başvuru yapabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece alacağınız aracın tutarını belirlemek olacaktır. Örnek vermek gerekirse;
500.000 TL tutarında araç almak istiyorsunuz, elinizde 200.000 TL peşinat var. Faizsiz Finansman şirketlerine 300.000 TL ücret için başvuru yapıp, araba sahibi olma şansı yakalayabilirsiniz. 300.000 TL’nin geri ödemesi, firmaya göre değişmekle birlikte ortalama 330.000 TL’dir.