2020 Mayıs Kira Artış Oranları Belli Oldu

birevim faizsiz kredi

Her ay sonunda açıklanan enflasyon oranları bu ayda her zaman olduğu gibi TUİK tarafından açıklandı. Yapılan açıklama ile ev sahipleri ve kiracıların yapılacak artış oranları da belirlenmiş oldu. 2020 Mayıs ayında kira artışı bu oranlara bakılarak yapılacak diyebiliriz.

Kira artış oranları açıklanan TEFE ve TÜFE oranlarına bakılarak belirleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeni ekonomik destek paketi kapsamında kira zam oranları artık üretici fiyat endeksine bakılarak yapılmayacağı duyuruldu. Artış oranları artık sadece tüketici fiyat endeksi oranları göz önüne alarak hesaplanacak. Bu da aynı anda açıklanan oranlar arasında TÜFE’nin kiracı ve ev sahipleri açısından daha önemli olduğu anlamını taşıyor.

2020 Mayıs Ayında Kira Artış Oranları Ne Kadar Olacak?

Enflasyon oranları her ay sonunda olduğu gibi 2020 Nisan ayı sonunda TUİK tarafından açıklandı. Bu oranlara bakarak kiracılar ve ev sahipleri ödenecek olan kira bedelinin bir yıl boyunca ne kadar olacağını hesaplamaya başladılar.

TÜFE oranı yıllık %10,94 olurken, aylık yüzde 0,85’lik bir artış yaşanmış oldu. Açıklanan bu oranlar 2019 Aralık ayına göre %4,54, bir önceki yılın Nisan ayına göre %6,71 oranında artış göstermiş oldu. Bu rakamlar arasında en önemli olansa on iki aylık ortalama da %12,66’lık bir artış yaşandığı anlamına geliyor. Sizde kiracı veya ev sahibiyseniz artışı bu rakamlar üzerinden yapmanız mümkündür.

Mayıs Ayı Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan oranlar ile on iki aylık enflasyon oranı %12,66 olacağı görüldü. Bu oranı göz önüne alarak sizde kira hesaplamanızı rahatça yapma şansına sahip olabilirsiniz. Bir örnek ile sizlere bunu anlatmaya çalışalım.

  • Nisan Ayı kira bedeli: 1500 TL
  • Zam oranı %12,66
  • Zam Bedeli: 189 TL
  • Zamlı kira bedeli: 1689 TL

Sizde kiracıysanız ödeyeceğiniz kira bedelini, ev sahibiyseniz yaşanacak artışı bu hesaplama ile rahatça hesaplayabilirsiniz. Tabi ev sahibi ve kiracı aracında özel bir sözleşme yapılmışsa oranlar değişebilir. Ancak kanun gereği yapılması gereken en yüksek kira artış bedelinin bu olacağını söylemek doğru olacaktır.

birevim

Leave a Comment

one × four =