KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

birevim faizsiz kredi

1990 yılında kurulan ve insanların kendi işlerini kurmalarına destek olma amacı güden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), birçok sektöre yönelik hibe ve krediler vermektedir. Bu sayede birikimi olmayan ve maddi yetersizlikler sebebiyle hayallerindeki iş projelerini gerçekleştirme imkanı bulamayan birçok kişiye bu fikirlerini gerçekleştirme fırsatı sunuyor.

KOSGEB kredisi sektöre ve yapılacak işe göre farklılık gösteriyor. Son zamanlarda teknolojik alanlardaki desteklerini arttıran KOSGEB, kredi ve hibe planlarını değiştireceğini söylüyor. Buna göre teknoloji alanında gerçekleştirilen çalışmalara daha büyük destek sağlanacağı belirtiliyor.

KOSGEB kredisinin faizsiz olması iş kuracaklar için büyük bir avantaj sağlıyor. Bu sebeple KOSGEB kredisine olan rağbet fazlalaşıyor. KOSGEB, kredi almak isteyenlere çeşitli şartlar sunuyor. Kredi almak için bu şartların yerine getirilmesi ve ardından KOSGEB kredisi veren bankalara kredi başvurusu yapmak yeterli oluyor. Bu şartların başında KOSGEB veya İŞKUR üzerinden verilen girişimcilik kursu sertifikası almak geliyor.

KOSGEB Kredisi Almak İçin Gerekli Şartlar

KOSGEB kredisi almak için belirlenen ön şart başvuranların 18/30 yaş aralığında olmasıdır. Başvuranların girişimcilik eğitimine katılarak kursun sonunda bir iş planı hazırlaması ve bunu KOSGEB’e sunması gerekmektedir. Ardından KOSGEB başvuruyu inceleyerek belli bir miktar hibe veya faizsiz kredi desteği sunar. Belirlenen bu şartlar şunlardır:

  • Kredi başvurusu yapanın kendi işini kuruyor olması veya kendi işinde çalışıyor olması
  • İş kurucu/kurucuların başvuru onayı aldıkları tarih itibariyle 29 yaşını doldurmamış olması
  • Kurulan işin kanuni olarak belirtilmiş olması
  • İşletmenin üçüncü dereceden veya daha yakın akrabadan devralınmamış olması
  • KOSGEB’e sunulan kuruma ya da iş planına sonradan ortak olunmamış olması

Nasıl Başvuru Yapılır?

KOSGEB 1990 yılından bu yana hizmet vererek küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurulmasına ve ilerlemesine destek sağlamıştır. Verdiği hibe ve krediler ile işletme sahiplerine sahip çıkan kurum ayrıca gelişmelerini de izleyerek desteğini devam ettirmektedir. KOSGEB kredisi almak için her ilde bulunan KOSGEB merkezine başvurulması gerekir. Başvuru için girişimcilik eğitimine katılmış olma şartı aranmaktadır. KOSGEB ve İŞKUR tarafından sağlanan bu eğitim için devam zorunluluğu bulunuyor. Eğitim içeriğinde iş planı hazırlama, kurum işletme gibi dersler uygulamalı olarak veriliyor.

Tamamen ücretsiz olan uygulamalı girişimcilik eğitiminin ardından kursta verilen eğitim doğrultusunda bir iş planı oluşturmak ve oluşturulan bu iş planını KOSGEB yetkililerine sunmak gerekiyor. KOSGEB yetkilileri hazırlanan iş planını inceleyerek belirlenen kriterlere uygun olanları onaylıyor. Ardından girişimciler, iş yerlerini açarak kendilerini KOSGEB veri tabanına kaydetmelidir. Bu işlemleri gerçekleştirenler artık KOSGEB anlaşmalı bankalara başvurarak kredilerini alabilecekler. KOSGEB faizsiz olarak verdiği krediler için çeşitli ödeme planları ve kolaylıklar sağlayarak girişimcilerin zor durumda kalmasının önüne geçmektedir.

KOSGEB Kredisi Nasıl Ödenir?

KOSGEB; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olarak gösterdiği faaliyetler ile Kobi’lere faizsiz kredi imkanı sunmaktadır. Başvuru yapılıp onaylandıktan sonra iş yeri için yapılan masraflar KOSGEB tarafından belirleniyor ve buna göre Kobi’ler ilgili bankadan kredilerini faizsiz olarak çekebiliyor. Ancak alınan bu krediler için yeterli bilgi veren herhangi bir makale bulunmamaktadır.

Girişimcilerin, aldığı krediyi başvurduğu bankaya geri ödemesi gerekiyor. Kredi alındıktan sonraki on iki ay boyunca krediyi ödeme zorunluluğu yok. 12 ay ardından girişimciye krediyi ödemesi için 36 ay vade imkanı sunuluyor. Bu 36 ay içerisinde ödeme başlatıldığı takdirde 3 aylık bir ödeme planı yapılıyor. 3 ay süre ile ödeme yapan girişimciler herhangi bir faiz, tahsis ücreti vs. ödemiyor.

Girişimcilere sunulan bu 48 ay içerisinde geri ödemelerini tamamlamaları bekleniyor. Bu kapsamda çekilen kredinin miktarına göre bir ödeme planı yapılıyor ve ilk 12 ayın ardından 3 aylık taksitlerle ödeme şartı konuluyor. Yani 10 bin TL faizsiz kredi desteği alan bir girişimcinin her üç ayda 833 TL geri ödeme yapması bekleniyor.

KOSGEB Kredisi Hangi Sektörler İçin Verilir?

KOSGEB, geleneksel ya da unutulmaya yüz tutmuş iş alanlarını canlı tutmak için bu sektörlere yönelik teşviklerde bulunsa da son zamanlarda ilerleyen teknolojiye ve çağa ayak uydurmak ve ülkenin kalkınmasını sağlamak için teknoloji sektöründe iş kuracaklara daha büyük miktarlarda kredi vereceğini duyurdu. KOSGEB’in desteklediği sektörlerin listesi aşağıdadır:

  • Madencilik ve Taş Ocakçılığı
  • İnşaat
  • İmalat
  • Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor
  • Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri
  • Toptan ve Perakende Ticaret
  • Buhar, Elektrik, İklimlendirme ve Gaz Üretimi ve Dağıtımı
  • Su Temini
  • Bilgi ve İletişim
  • Ulaştırma ve Depolama
  • İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri
  • Mesleki, Teknik ve Bilimsel Faaliyetler
  • Finans ve Sigorta Faaliyetleri

KOSGEB Kredisi İle İş Yeri Açılabilir mi?

KOSGEB sunulan iş planını onayladıktan sonra girişimcilerin KOSGEB veri tabanına iş yeri kaydını yaptırması gerekiyor. Bunun için öncelikle iş planında belirttikleri işletmeyi açmalılar. Veri tabanına kayıt yaptırmadan kredi ya da hibe desteği alınamayacağından, KOSGEB kredisi ile iş kuranların belirli bir sermayeye sahip olması gerekiyor.

Girişimciler iş yerlerini açtıktan ve KOSGEB veri tabanına kaydettirdikten sonra, KOSGEB anlaşmalı bankalar üzerinden kredi başvurusu yapabiliyor. Başvuru sonrası kurulan kurumun masrafları tespit ediliyor ve KOSGEB tarafından iş yeri sahibine ödeniyor. Bu sebeple KOSGEB kredi desteği ile iş kuracakların belirli bir birikim ya da sermayeye sahip olması gerekiyor. Aksi takdirde verilen hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlanılamıyor.

KOSGEB’in Teknoloji Alanındaki Destekleri Nelerdir?

Teknolojinin ilerlemesi ve dijitalleşen çağa ayak uydurmak için ülkelerin teknoloji alanlarında çeşitli faaliyetlerde bulunması gerekiyor. Bu sebeple KOSGEB, son zamanlarda teknoloji alanındaki çalışmalarını arttırdı. Kobi Gelişim ve Destek Programı (KOBİGEL) ile genç girişimcilere teknoloji geliştiriciliği ve akıllı dijital teknoloji imalatı alanlarına yönelmeleri üzerine çağrı da bulundu. Teknoloji geliştiriciliği alanında ilerlemek isteyen girişimciler için 100 bin TL bütçe ayıran KOSGEB, dijital teknoloji imalatı yapmak isteyen girişimciler için ise 150 bin TL bütçe ayırdı. Teknoloji geliştiriciliği alanında verilen bu kredilerin destekleneceği sektörlerin listesi aşağıdadır:

  • Bilgisayarın optik ve elektronik parçalarının imalatı
  • Başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı
  • Hava ve Uzay araçları alanına giren makine üretimi
  • Telekomünikasyon
  • Makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı
  • Bilgisayar programlama ve danışmanlık
  • Veri İşleme
  • Web Portalları

Bu sektörlerden biri üzerinden çalışmak isteyen genç girişimcilerin faaliyetlerine başlamalarının ardından KOSGEB’e kredi desteği için başvuru yapabilecek. Dijital Teknoloji İmalatı yapmak isteyen gençler için alan sınırlandırması ise şu şekildedir:

  • İmalat sanayisinde nesnelerin interneti
  • İmalat sanayisinde akıllı sensör teknolojileri
  • İmalat sanayisinde otonom robot teknolojileri
  • Yapay zekaya dayalı olan fabrika sistem siber fiziksel akıllı ve bileşenleri

Bu alanlarda faaliyet göstererek ülkenin teknolojik anlamda dışa bağımlılığının yok edilmesi hedef alınıyor. Bu sebeple genç girişimcilerin bu tarz sektörlere yönlendirilmesi ve bu alanda teşvik edilmesi gerekiyor. KOSGEB, KOBİGEL programı ile bu alandaki en büyük adımı atmış durumda. Verilen kredi ve ödeme planı için KOSGEB merkezine başvurularak daha detaylı bilgi alınabilir.

birevim

Leave a Comment

20 + 3 =