Kroki Nedir?

birevim faizsiz kredi

Herkesin coğrafya derslerinden aşina olduğu bir terimdir. Mimarlık sektöründe sıklıkla kullanılır. Taslak veya ölçeksiz plan olarak tanımlanabilir. Herhangi bir binanın, sokağın veya mahallenin konumunun kuşbakışı görünümünün küçültülmesi ve ölçüsüz bir şekilde düzlem üzerine çizilmesi; kroki olarak ifade edilebilir.

Kroki Nerelerde Kullanılır?

Kroki; birçok sektörde kullanılabilecek bir terimdir.

  • Her şeyden önce, günlük hayatta kendisine yer bulur. Ana hatlarıyla ölçmeden yapılan bir çizim türüdür. Kuşbakışı görünüm kroki olarak ifade edilir. Bir başka deyişle, yüksek bir yerden aşağıya doğru tüm genişliği içerisine alacak şekilde bakılmasına kuşbakışı adı verilir.
  • Krokinin en önemli özelliği herhangi bir ölçeğinin olmamasıdır. Hatta, uzunluklar göz kararı hesaplanır. Ayrıca, konumda bulunan önemli yerler şematik olarak gösterilir. Bunun yanı sıra, kroki çizimi kendisini belli eder. Örneğin, krokinin çizildiği kağıdın herhangi bir köşesine kuzey – güney doğrultusunu gösteren ok yerleştirilir.
  • İnsanlar kroki sayesinde yakın çevrelerini tanıma şansını elde ederler. Okul, mahalle ve köy gibi yerleşim alanlarının tanınmasında krokiden faydalanılır. Buna ek olarak, navigasyon işlevi de vardır. Bir başka deyişle, kroki sayesinde herhangi bir adresi bulmak mümkün hale gelir. Hatta, herhangi bir kişiye bir adresi kroki çizerek anlatmak çok işe yarayacaktır.
  • Kroki; insanların çevrelerini ifade etmeleri noktasında önem taşır. Okul bahçesi, sınıf, sokak ve hatta odanın durumunu göstermek adına krokiden faydalanılır.

Kroki Çizerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kroki çizmeyi düşünenlerin birtakım kurallara uyması gerekir.

  • Kroki; ölçüsüz olarak çizilir. Ancak, yine de çizilen yerlerin gerçek hayattaki boyutları birebir olmasa da dikkate alınmalıdır. Bir başka deyişle, çizilen yerler, gerçek hayattaki boyutları ile orantılı olarak gösterilmelidir.
  • Sokak çizimi yapılıyorsa söz konusu sokakta yer alan binaların yerleri doğru bir şekilde kendisine yer bulmalıdır.
  • Detaylara olduğu gibi yer verilmelidir. Örneğin, bir caddede bulunan park, eczane veya hastane gibi yerler krokide kendisine yer bulmalıdır.
  • Krokide mutlaka olması gereken detayların başında yön okları gelir.

Krokilerde sembollere yer verilir. Semboller sayesinde kroki çizimi çok net bir şekilde anlaşılır. Ancak, krokide kendisine yer bulan sembollerin nereyi temsil ettiği de mutlaka açıklanmalıdır. Bir başka deyişle, sembol anahtarı adı verilen bir bölüm olmak zorundadır. Krokide her bir yaşam alanı farklı bir sembol ile gösterilir. Örneğin, eczane için (+) işareti kullanılır. Bilhassa yer ile ilgili bir alan planlaması söz konusu olduğunda krokiden faydalanılır.

Son olarak, kroki ile harita aynı şeyler değildir. Çünkü, harita; planlı, ölçümlü ve hesaplanarak çizilir.

birevim

Leave a Comment

10 + fourteen =